Kurdi: Na stotine terorista DAEŠ-a pobeglo iz kampa na severu Sirije

© AP Photo / Militant websiteTeroristi DAEŠ-a
Teroristi DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kurdska autonomna administracija teritorije na severoistoku Sirije saopštila je da je 785 stranaca povezanih s terorističkom organizacijom DAEŠ-om pobeglo iz kampa Ajn Isa na severu te zemlje, gde Turska sprovodi vojnu operaciju.

Kamp se nalazi u provinciji Raki, na teritoriji koja je pod kontrolom arapsko-kurdskih „Sirijskih demokratskih snaga“, vojnog krila autonomne administracije na severoistoku Sirije.

Ranije su Kurdi saopštili da su iz kampa pobegle brojne porodice terorista DAEŠ-a.

Kurdska autonomna administracija je saopštila da su teroristi DAEŠ-a pobegli „u koordinaciji s grupom plaćenika Turske“, koji su tokom napada turske vojske krenuli u žestoki juriš na kamp.

Zvanični Damask ne priznaje autonomnu administraciju na severoistoku Sirije, koja kontroliše teritorije istočno od reke Eufrat i njihovo vojno krilo „Sirijske demokratske snage“. Damask je održao nekoliko rundi pregovora s tom administracijom, ali bez uspeha.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ-a.

Turska avijacija je istog dana bombardovala Ras el Ajn i druge sirijske gradove na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen i početak kopnene operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala