Kineski moćni helikopter budućnosti — „Supervelika bela ajkula“ (foto, video)

CC0 / piksabej / Letenje
Letenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Helikopter pod nazivom „Supervelika bela ajkula“, koji izgleda kao leteći tanjir, predstavljen je na izložbi u kineskom gradu Tjencinu.

Kineski vojni stručnjaci rekli su da je reč o letelici krajnje eksperimentalnog karaktera i da se, ako bude doneta odluka da se ona primeni u praksi, to ne očekuje uskoro.

U svakom slučaju, rad na tom modelu je koristan u smislu razvoja tehnologija letelica u budućnosti, naveli su stručnjaci.

​Letelica pod imenom „Supervelika bela ajkula“ slična je onim iz naučnofantastičnih filmova, duga je 7,6 metara, a široka 2,85 metara, prenosi RTS.

​Pilotska kabina sa dva mesta smeštena je u sredini prstenaste strukture letelice, koja uz dva turbodžet motora može da razvije veliku brzinu — i do 650 kilometara na čas.

Helikopter je težak šest tona i može da leti na visini do 6.000 metara.

Prototip helikoptera futurističkog dizajna prvi let će imati 2020. godine na manifestaciji „Eršou Kina 2020“, u gradu Džuhaju u provinciji Guangdongu, na jugu Kine.

​Vojni stručnjaci navode da su postignuti velika brzina i nizak nivo buke, a da će, kada je reč o helikopterima budućnosti, biti potrebno dodatno raditi na njihovom lakšem održavanju i većoj pouzdanosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala