Erdogan Merkelovoj: Ili ste sa nama ili sa teroristima

© AP PhotoPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru predložio da bira između Turske i Radničke partije Kurdistana, protiv koje Ankara vodi operaciju na severu Sirije.
„Razgovarao sam telefonom sa Merkelovom. Pre toga je nemački ministar spoljnih poslova najavio prekid prodaje oružja Turskoj... Rekao sam Merkelovoj: ’Pogledajte šta kaže vaše Ministarstvo spoljnih poslova. Da li smo saveznici u NATO-u ili ste uzeli terorističku organizaciju u NATO, a mi ne znamo za to? Veoma čudan pristup. Jeste li sa nama ili sa teroristima?‘“, izjavio je Erdogan za televiziju NTV.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Konvoj turskih oklopnih vozila na granici sa Sirijom - Sputnik Srbija
Merkelova pozvala Erdogana na prekid operacija u Siriji

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzele kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala