Erdogan: Kurdi dezinformišu Zapad

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICRedžep Tajip Erdogana na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka
Redžep Tajip Erdogana na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saopštenja da su stotine pripadnika terorističke grupe DAEŠ pobegli iz sirijskog kampa zbog operacije turske vojske predstavljaju dezinformaciju, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
„Oni neprestano emituju dezinformacije da su teroristi DAEŠ-a pobegli iz zatvora. Oni to rade kako bi uzbudili Sjedinjene Američke Države i Zapad. Lideri sa kojima ja komuniciram stalno me pitaju o tome“, rekao je Erdogan turskim novinarima u Istanbulu.

Ranije je kurdska autonomna uprava teritorija na severoistoku Sirije saopštila da su, navodno, 785 stranaca koji su u vezi sa DAEŠ-om pobegli iz logora „Ajn Isa“, na severu zemlje, gde Turska izvodi vojnu operaciju. Logor se nalazi u provinciji Raka, na teritoriji koju kontrolišu arapsko-kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), vojno krilo autonomne uprave na severoistoku Sirije. Ranije su Kurdi objavili o bekstvu više porodica militanata terorističke grupe DAEŠ.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije.

Tursko Ministarstvo odbrane je 12. oktobra saopštilo da su turska vojska i sirijska oružana opozicija preuzeli kontrolu nad Ras el Ainom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je navela da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešavanju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala