Turska: U Siriji neutralisano skoro 460 pripadnika kurdskih snaga samoodbrane

© AFP 2023 / DelilL SouleimanArapi i Kurdi beže nakon turskog bombardovanja sirijskog grada Ras el Ajn
Arapi i Kurdi beže nakon turskog bombardovanja sirijskog grada Ras el Ajn - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom operacije „Izvor mira“ na severu Sirije neutralizovano je 459 članova Radničke partije Kurdistana — Snaga samoodbrane sirijskih Kurda (RPK-IPG), saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.
„Ukupan broj terorista RPK/PID-IPG, koji su neutralizovani tokom uspešno sprovedene operacije ’Izvor mira‘, istočno od Eufrata, iznosi 459“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja.

Turska vojska u blizini granice sa Sirijom - Sputnik Srbija
Ankara: Od početka vojne operacije u Siriji likvidirano 415 terorista

Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije. Kako je saopštilo tursko Ministarstvo odbrane, vojska je nakon početka operacije „Izvor mira“ izvela napad na 181 metu kurdskih formacija na severu Sirije, a mediji su izveštavali o žrtvama i ranjenima među civilnim stanovništvom.

Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je saopštila da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešenju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala