Tajfun pogodio Japan, Tokio zasula kiša kakve nije bilo 60 godina (video)

© AP PhotoTajfun u Japanu
Tajfun u Japanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tajfun „Hagibis“, čiji naleti vetra dostižu i 180 kilometara na čas, stigao je jutros do Japana i doneo sa sobom obilne kiše, poplave i odrone. Najmanje dve osobe su poginule, a više od 90 je povređeno.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina, prenosi agencija „Kjodo“.

Agencija je saopštila da bi količina kiše tajfuna „Hagibis“ mogla da premaši količinu koja nije viđena od najrazornijeg tajfuna iz 1958. godine.

Kako se navodi, više od šest miliona stanovnika najvećeg japanskog ostrva Honšu savetovano je da se evakuišu, a u Tokiju i okolini je prekinut železnički saobraćaj i zatvoreni su aerodromi.

​Japanske vlasti upozorile su da je zbog tajfuna porastao nivo vode u brojnim rekama, neke su i izašle iz svojih korita, a pojedine brane propuštaju vodu.

Premijer Šinzo Abe je u pripravnosti u svojoj rezidenciji i oko njega se nalazi tim zvaničnika koji prikupljaju sve podatke o tajfunu.

Jedan muškarac je poginuo kada mu se prevrnuo automobil u istočnom Tokiju, dok je drugi muškarac u okrugu Tomioka poginuo kada mu je klizište odnelo kuću. Više od 90 osoba je povređeno širom Japana, dok se 11 osoba vodi kao nestalo.

​Elektrodistribucija u Tokiju je saopštila da je oko 770.000 domaćinstava ostalo bez struje, a brojne prodavnice u Tokiju i okolini su zatvorene. Proizvodnju su obustavile i velike japanske kompanije „Tojota“ i „Honda“, preneo je Tanjug.

Tajfun „Ida“, koji je pogodio Japan 1958. godine, za sobom je ostavio 1.200 žrtava i brojne nestale, a uzrokovao je i izlivanje reka iz korita.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala