Šef ukrajinske diplomatije: Oseća se napetost u odnosima s Nemačkom i Francuskom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaMinistar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko
Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ukrajine Vadim Pristajko izjavio je da je objavljivanje telefonskog razgovora predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i predsednika SAD Donalda Trampa stvorilo „određenu napetost“ u odnosima te zemlje s Francuskom i Nemačkom.

„Čini mi se da je kod naših zapadnih partnera ovde prisutan pomalo preuveličan emocionalni činilac. Ljutnja se nije prelila u neke radikalne forme, ali napetost se ipak oseća“, rekao je Pristajko u intervjuu za agenciju „Ukrinform“.

Šef diplomatije, međutim, ne veruje da su lideri tih zemalja tako osetljivi. „Verovatnije je da je reč o nekakvom pretvaranju i određenoj želji da se iskoristi taj momenat“, naveo je Pristajko.

Ministar smatra da se nakon objavljivanja razgovora dvojice predsednika „diplomatija suočila sa potpuno novom realnošću“, na koju se mora navići.

Bela kuća je ranije objavila stenogram telefonskog razgovora Trampa i Zelenskog, koji su predsednici vodili 25. jula. Zelenski se u razgovoru požalio na to da Nemačka i Francuska nisu poštovale sankcije protiv Rusije.

Na početku razgovora Tramp je ukazao Zelenskom na to da SAD pomažu Ukrajini mnogo više nego evropske države, na šta je ukrajinski predsednik rekao da se slaže s njim „100 odsto, čak i 1.000 odsto“. Zelenski je, takođe, spomenuo da je takve primedbe izneo lično predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala