Ruski poslanici kritikovali ukrajinskog ministra

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaVozila posmatrača OEBS-a na graničnom prelazu Petrovsko u Donjeckoj oblasti, gde je trebalo da se održi povlačenje snaga DNR
Vozila posmatrača OEBS-a na graničnom prelazu Petrovsko u Donjeckoj oblasti, gde je trebalo da se održi povlačenje snaga DNR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski političari kritikovali su planove Kijeva da zatraži od Evropske unije da „pritisne Rusiju“ u vezi sa Donbasom i pozvali ukrajinske vlasti počnu da realizuju Minske sporazume.

Politička retorika

Senator Igor Morozov uporedio je retoriku Pristajka sa stavom njegovog prethodnika Pavla Klimkina i naglasio da se sukob može rešiti samo ispunjavanjem Minskih sporazuma.

„Pozivanje na neki mitski uticaj na Rusiju preko evropskih partnera je samoobmana. Mislim da Pristajko to zna. To je politička retorika koja mu je potrebna za unutrašnju političku upotrebu“, rekao je Morozov za RT.

On je napomenuo da predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski shvata raspoloženje društva koje želi da reši situaciju u Donbasu. Morozov smatra da sada ukrajinske vlasti pokušavaju da učine sve kako bi okončale sukob.

Ponavljanje Klimkinovog puta

Sa svoje strane, senator Aleksej Puškov izjavio je da ukrajinske vlasti idu pogrešnim putem.

„Prvo Zelenski treba da pritisne svoje desničare. Oni su jaki jer im se niko ne suprotstavlja“, napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

On pretpostavlja da po tom pitanju evropske zemlje neće moći da pomognu Zelenskom i on će morati sam da rešava ovaj problem.

​Poslanik Državne dume Viktor Vodolacki takođe je napomenuo da bi za normalan pregovarački proces ukrajinske vlasti trebalo da se pozovu na odgovornost nacionaliste.

On je dodao da je uvlačenje Rusije u unutrašnje sukobe drskost ukrajinskog ministra. Vodolacki je podsetio da se Rusija oduvek zalagala za mirovne sporazume i dogovore.

„Pristajko ponavlja Klimkinov put, to je veoma žalosno“, zaključio je on.

Ranije je ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko izjavio da će na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu tražiti od stranih partnera da utiču na Moskvu u rešavanju sukoba u Donbasu. Inače će se, prema njegovom mišljenju, situacija na jugoistoku zemlje „vratiti u stanje vojne konfrontacije“.

Neuspeh povlačenja snaga u Donbasu

Ranije su se na sastanku kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donbasu strane složile da povuku snage u regionu. U petak je Kijev treći put prekinuo povlačenje snaga u oblasti Petrovskog i Zolotog. Predstavnici LNR i DNR su nekoliko puta ispaljivali signalnu raketu koja pokazuje spremnost da se započne povlačenje, ali nisu dobili jednak odgovor ukrajinske vojske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala