Otkrivena čudna masa u mračnim vodama oko norveškog fjorda (video)

© Foto : Jutjub/BlekksprutgeleballMisteriozna masa
Misteriozna masa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavno su članovi posade jednog istraživačkog broda pronašli neobično veliku okruglu masu, za koju nisu znali šta je.

Bez obzira na to što čudna okrugla masa, otkrivena u moru kod fjorda Orstafjorden u Norveškoj, podseća na nešto što bi moglo da se vidi u naučnofantastičnim filmovima, ispostavilo se da se u stvari radi o džinovskoj masi jaja lignji.

Misterioznu masu u mračnim vodama oko norveškog fjorda otkrio je kapetan Nils Badnes i ronilac Ronald Raš sa istraživačkog broda „REV Oušan“.

Snimak neidentifikovanog objekta postavili su na Tviter, a ubrzo je stigao odgovor da se radi o masi jaja desetokrake lignje, prenosi B92.

Naučnicima još nije poznato kako lignje proizvode ove velike mase jaja, ali su fascinantne stvari — nekada prečnika i više metara, u kojima se nalaze desetine hiljada jajašaca u razvoju.

Različite vrste lignji prave različite oblike i veličine jaja. Primera radi, dijamantska lignja Thysanoteuthis rhombus, koja živi u tropskim i suptropskim vodama, pravi masu u obliku valjka, sa nizovima desetina hiljada jajašaca.

Humboltove i Guldove lignje postavljaju potpuno providnu masu u kojoj su jajašca svuda ravnomerno raspoređena, dok je masa leteće neonske lignje, koju je 2015. godine snimila „Nacionalna geografija“, velika i do četiri metra u prečniku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala