Nemačke vlasti prekidaju isporuke oružja Turskoj

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačke vlasti neće izdavati dozvolu za nove isporuke oružja Turskoj zbog turske vojne operacije u Siriji, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.
„Zbog vojne operacije u Turskoj na severoistoku Sirije, savezna Vlada neće izdavati dozvole za nove isporuke proizvoda odbrambene industrije, koje bi Turska mogla da rasporedi u Siriji“, rekao je Mas u intervjuu za „Bild am zontag“.

Nemački ministar ranije je oštro osudio odluku Turske da započne vojnu operaciju u Siriji, pozvavši turske vlasti da je zaustave i istakavši da postoji rizik od destabilizacije regiona i vraćanja položaja terorističke organizacije DAEŠ.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije. Rusija je saopštila da Turska treba da izbegava dejstva koja bi mogla stati na put rešenju sirijskog sukoba, koji traje od 2011. godine.

Operaciju Turske oštro je kritikovalo nekoliko susednih zemalja, kao i Sjedinjene Američke Države i Evropska unija. Američki predsednik Donald Tramp je zapretio da će „razoriti tursku ekonomiju“, ako Ankara „pređe granice dozvoljenog“, i obećao je „snažan udar“, ako Turska „ne bude igrala po pravilima“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala