I Francuska prekida isporuke oružja Turskoj

© AFP 2023 / BAKR ALKASEMSirijski vojnici koje podržava Turska hodaju pored turskih oklopnih vozila u selu Akčakale na granici Turske sa Sirijom
Sirijski vojnici koje podržava Turska hodaju pored turskih oklopnih vozila u selu Akčakale na granici Turske sa Sirijom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska je donela odluku da obustavi isporuke oružja Turskoj zbog vojne operacije u Siriji, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„U iščekivanju završetka ove operacije (Turske u Siriji), Francuska je odlučila da obustavi sve projekte izvoza vojnog materijala Turskoj, koji bi mogli da se upotrebe tokom vojne operacije u Siriji. Ova odluka stupa na snagu odmah“, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ranije je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas saopštio da nemačke vlasti neće izdavati dozvolu za nove isporuke oružja Turskoj zbog turske vojne operacije u Siriji.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio da počinje operacija „Izvor mira“ u severnoj Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija istog dana napala je grad Ras el Ain i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju zemalja. Kasnije je objavljen početak kopnenog dela operacije. Sirijske vlasti su više puta osuđivale okupacionu politiku Turske na severu Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala