Ekvador uvodi policijski čas

© AP Photo / Dolores OchoaAntivladini protesti u Ekvadoru
Antivladini protesti u Ekvadoru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno je zbog masovnih protesta u zemlji najavio uvođenje policijskog časa i vojne kontrole u glavnom gradu zemlje Kitou.
„Uveo sam policijski čas i vojnu kontrolu u Kitou i predgrađu. On će stupiti na snagu od 15 časova (22 po srednjoevropskom vremenu). To će olakšati dejstva organa bezbednosti protiv prevelikih ispoljavanja nasilja“, saopštio je Moreno preko Tvitera.

​Protesti u Ekvadoru traju od početka oktobra. Njihov katalizator bilo je ukidanje državnih subvencija za gorivo i ekonomske reforme vlade. Demonstranti su blokirali puteve, naftna polja i prilaze aerodromu Kito, poremetili rad mnogih preduzeća, uzeli policajce kao taoce.

Stotine ljudi je privedeno, a pet osoba je poginulo. Predsednik Ekvadora proglasio je vanredno stanje i preneo svoj štab iz prestonice u grad Gvajakil.

U subotu je gradonačelnik Kitoa Horhe Junda rekao da je nakon pregovora između Udruženja opština Ekvadora i predsednika zemlje Moreno pristao da revidira dekret o ukidanju subvencija za gorivo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala