Putin o posledicama turske operacije u Siriji: DAEŠ će se razbežati

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANPripadnici kurdskih Narodnih zaštitnih snaga (YPG)
Pripadnici kurdskih Narodnih zaštitnih snaga (YPG) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da postoji mogućnost da teroristi DAEŠ-a koje drže Kurdi na severoistoku Sirije, pobegnu usled turske vojne operacije.

„Sada vidimo šta se dešava na severu Sirije u vezi s turskom vojnom operacijom… Postoje određene stvari koje ne mogu da zaobiđu našu pažnju. Na severu Sirije se nalaze zone u kojima su skoncentrisani teroristi DAEŠ-a. Njih su do sada ograđivale kurdske vojne formacije. Sada turska armija ulazi tamo, Kurdi napuštaju te kampove. U suštini, to su kampovi za zadržavanje terorista DAEŠ-a. Oni prosto mogu da se razbeže. Nisam uveren da će turska armija, i koliko će brzo, moći to da preuzme pod kontrolu“, rekao je Putin tokom zasedanja Saveta lidera Zajednice nezavisnih država.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 9. oktobra je objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn u sirijskoj provinciji Haseke i još nekoliko gradova. Kasnije je objavljen početak i kopnene operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala