Pentagon: Nema signala da će Turska obustaviti vojnu operaciju

© AP Photo / Andrew HarnikVršilac dužnosti Ministarstva odbrane SAD Mark Esper
Vršilac dužnosti Ministarstva odbrane SAD Mark Esper - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Pentagona Mark Esper je izjavio da nema nikakvih signala da će Turska obustaviti svoju vojnu operaciju u Siriji.

„Nema nikakvih signala da oni žele da zaustave operaciju. Nisam iznenađen, jer od momenta kada sam stupio na dužnost, u više navrata sam sarađivao s njima i to je bio njihov stalni stav u vezi s terorističkom pretnjom koju za njih predstavlja Radnička partija Kurdistana“, rekao je Esper na konferenciji za novinare.

Esper je ranije, nakon telefonskog razgovora s turskim kolegom, odlučno pozvao Tursku da obustavi vojnu operaciju u Siriji, jer ona može da ugrozi uspeh američkih vojnika u borbi protiv terorista DAEŠ-a.

Esper je na konferenciji za medije naglasio da SAD neće odbaciti kurdske partnere u Siriji, ali da američki vojnici ne smeju da se nađu u središtu starog konflikta Kurda s Turskom.

„Jasno dajem na znanje da ne odbacujemo partnerske vojne snage Kurda i da će američki vojnici ostati s njima u drugim oblastima Sirije“, rekao je Esper.

Prema njegovim rečima, „impulsivna odluka predsednika Turske Erdogana o zauzimanju severa Sirije postavila je SAD u složen položaj“.

Ministar odbrane je naglasio da je bezbednost američkih vojnika i dalje prioritet Pentagona.

Predsednik Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD Mark Mili rekao je ranije da su američki vojnici povučeni s položaja Sirijskih demokratskih snaga u dva manja punkta, gde se sprovodi turska vojna operacija, ali da nastavljaju da podržavaju Kurde u drugim oblastima Sirije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 9. oktobra je objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn u sirijskoj provinciji Haseke i još nekoliko gradova. Kasnije je objavljen početak i kopnene operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala