NASA prekinula direktan prenos da bi prenela vest o smrti Leonova

© NASA . Jack PfallerNASA Svemirski centar "Kenedi" na Floridi
NASA Svemirski centar Kenedi na Floridi - Sputnik Srbija
Pratite nas
NASA je prekinula direktan prenos izlaska dvojice svojih astronauta u otvoreni kosmos da bi saopštila vest o smrti ruskog kosmonauta Alekseja Leonova.

Sat i 17 minuta od početka direktnog prenosa izlaska u otvoreni kosmos astronauta NASA Endrjua Morgana i Kristine Kuk, na ekranu se pojavio portret Leonova, a glas iz pozadine je pročitao vest o njegovoj smrti.

Tužna vest danas kada su Endrju Morgan i Kristina Kuk počeli svoj izlazak u otvoreni kosmos: saznali smo, a tu vest je potvrdio ’Roskosmos‘, da je legendarni ruski kosmonaut Aleksej Leonov danas preminuo. Leonov je bio prvi kosmonaut koji je izašao u otvoreni kosmos 18. marta 1965. godine, a to je označilo početak istorije izlazaka u otvoreni kosmos“, rekao je voditelj prenosa NASA.

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKosmonaut Aleksej Leonov
NASA prekinula direktan prenos da bi prenela vest o smrti Leonova - Sputnik Srbija
Kosmonaut Aleksej Leonov

NASA je izdala i saopštenje u kojem je izrazila saučešće povodom smrti Leonova.

„Ožalošćeni smo zbog smrti legendarnog kosmonauta ’Roskosmosa‘ Alekseja Leonova“, navedeno je u saopštenju, uz ocenu da je „njegov odvažni izlazak u bezvazdušni prostor označio početak istorije delatnosti u otvorenom kosmosu, zahvaljujući čemu je danas moguće tehničko opsluživanje Međunarodne svemirske stanice“.

​Kosmonaut Sovjetskog Saveza, dvostruki heroj SSSR-a, general-major avijacije Aleksej Leonov, preminuo je 11. oktobra u Moskvi, u 86. godini.

Leonov je bio 11. kosmonaut na svetu i prvi čovek koji je izašao u otvoreni kosmos. To je učinio 18. marta 1965. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala