Moskva duboko razočarana zbog neuspeha Kijeva da povuče snage iz Donbasa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredstavnici OEBS-a na kontrolnom punktu Stanica Luganska u Donbasu
Predstavnici OEBS-a na kontrolnom punktu Stanica Luganska u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je razočarana zbog neuspeha Ukrajine, koja je još jednom pokušala da povuče snage iz Donbasa, ali se nada da će ukrajinska strana uložiti napor kako bi realizovala svoje obaveze u okviru Kontakt grupe i „normandijskog formata“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
„Duboko smo razočarani zbog toga što Ukrajina nije uspela da povuče snage i sredstva sa dva područja na kontakt-liniji strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu u Donbasu, na području naseljenih mesta Zolotoe i Petrovskoe“, istaknuto je u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da su se snage prvi put sa tih teritorija povukle u novembru 2016. godine, a to je zabeležila i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

„Međutim, kasnije su Oružane snage Ukrajine skoro u potpunosti okupirale te teritorije“, naglasilo je Ministarstvo.

Sporazum o ponovnom povlačenju postignut je 1. oktobra ove godine u Minsku. Tada je utvrđen plan prema kojem je povlačenje trebalo da počne 7. oktobra.

„Cele sedmice, počevši od tog dana, Narodna milicija je u prisustvu posmatrača OEBS-a svakodnevno davala uslovne signale, na koje ukrajinska strana nije reagovala. Zbog toga ostaje neizvršena odluka ’normandijskog samita‘ doneta u Berlinu 2016. godine“, piše u saopštenju Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ministarstvo se nada da će ukrajinska strana u najbližoj budućnosti uložiti neophodne napore kako bi realizovala svoje obaveze u okviru Kontakt grupe i „normandijskog formata“, što će dati podsticaj procesu mirnog rešavanja unutrašnjeg ukrajinskog sukoba.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv DNR i LNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije tih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala