Lideri zemalja ZND usvojili program saradnje za borbu protiv terorizma

© Press-služba premьer-ministra Armenii / Uđi u bazu fotografijaPoseta predsednika Rusije Vladimira Putina Turkmenistanu
Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Turkmenistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lideri zemalja-članica Zajednice nezavisnih država (ZND) usvojili su program saradnje za borbu protiv terorizma i ekstremizma za naredne tri godine, a ceremonija potpisivanja održana je u Ašhabadu nakon zasedanja Saveta lidera zemalja ZND.

Nakon zasedanja, lideri zemalja-članica ZND potpisali su i deklaraciju o strateškoj ekonomskoj saradnji.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov ranije je rekao novinarima da je potpisivanje tog dokumenta inicirao Turkmenistan kao predsedavajući Zajednicom nezavisnih država ove godine.

Ušakov je istakao da je deklaracija o ekonomskoj saradnji usmerena na povećanje konkurentnosti nacionalnih ekonomija i efikasnosti korišćenja društveno-ekonomskog potencijala svake države pojedinačno, ali i zajednice u celini, u cilju razvoja trgovinskih veza unutar ZND.

Pored toga, lideri država ZND su tokom zasedanja Saveta usvojili konvenciju o prenosu izvršenja kazni, koje se ne odnose na lišavanje lica sa slobode.

Očekuje se da će taj dokument omogućiti objedinjavanje pristupa zemalja-učesnica ZND regulaciji u toj sferi i formiranje mehanizma kako bi se osuđene osobe vratile normalnom životu.

Naredni samit Saveta lidera zemalja ZND održaće se u Taškentu. Ranije je saopšteno da će se u okviru tog samita razgovarati o programu saradnje zemalja-učesnica ZND u borbi protiv terorizma i drugim nasilnim manifestacijama ekstremizma u periodu od 2020-2022.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala