Gde se „izgubio“ Metju Palmer

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Vučić i Metju Palmer
Aleksandar Vučić i Metju Palmer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Od kada je Bela kuća imenovala „najtrampovskijeg“ od svih Trampovih ambasadora za pregovore Beograda i Prištine, od tog trenutka je potpuno nevažno gde se nalazi Palmer.

Da tvit nije uvek dovoljno pouzdan izvor informacija, a izgleda ni funkcija ambasadora, makar bio i američki, uverili smo se ovih dana. Mada je ambasador SAD na samoproglašenom Kosovu Filip Kosnet pre koji dan najavio da će Prištinu zajedno posetiti specijalni predstavnik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Balkan Metju Palmer, od Palmera ni traga.

Zato je Grenel bio na mestu i to posle samo pet dana od imenovanja i pre nego što je Senat to potvrdio. Palmera nije bilo ni narednog dana, kada je Grenel u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Da li smo to dobili odgovor na pitanje imaju li Amerikanci dva „specijalca“ za Kosovo? Da li je Grenel u stvari „smenio“ Palmera, ili je posredi nešto treće. Kosnet se naravno nije izjašnjavao.

Zato dobar poznavalac prilika na američkoj političkoj sceni, spoljnopolitički komentator Ljiljana Smajlović kaže da je stvar u tome što Grenel i Palmer nisu u istoj ravni.

„Ja mislim da u momentu kada Bela kuća za pregovore Beograda i Prištine imenuje ’najtrampovskijeg‘ od svih Trampovih ambasadora, kako ga u Americi zovu, od tog trenutka je potpuno nevažno gde se nalazi Palmer, kojim sastancima on prisustvuje, ili ne, zato što su Grenel i Palmer neuporedive veličine. 

© AP Photo / Darko VojinovicRičard Grenel sa Aleksandrom Vučićem
Gde se „izgubio“ Metju Palmer - Sputnik Srbija
Ričard Grenel sa Aleksandrom Vučićem

Ona podseća da je Palmer bio samo službenik u Stejt departmentu zadužen za Jugoslaviju 1998. i 1999. godine i da tada u Beogradu za njega niko nije znao, za razliku od Ričarda Holbruka koji je ovde bio predsednikov izaslanik.

Smajlovićeva kaže kako je jutros na sajtu Evropskog saveta za spoljnu politiku pročitala i mišljenje da se u slučaju dvojice izaslanika može govoriti o Džekil i Hajd pristupu rešavanja problema Beograda i Prištine.

„Mislim da tu nema nikakvog Džekila i Hajda, da je gospodin Grenel jedini koji je tu bitan, a da je gospodin Palmer neko ko je vodio klintonovsku, bušovsku politiku Stejt departmenta sve ovo vreme i da od njega ne treba da očekujemo neke nove ideje, ili bilo kakvu promenu pristupa, neko ubrzavanje, ili neka obećanja koja bi naterala Srbiju i ljude iz Prištine da se brže dogovaraju.“

Ona je nedvosmislena u oceni da u ovom trenutku glavnu reč neće voditi Stej department, već Trampov izaslanik.

„Ako će nešto bitno da se desi u odnosima Beograda i Prištine, to će se desiti zbog Grenelovog diplomatskog ili političkog prtljaga, zbog ideje zbog koje je on imenovan, tako da u ovom trenutku nije toliko ni bitan Stejt department. On će, naravno, biti veoma bitan u momentu kada se zakaže nekakva međunarodna konferencija, jer tada glavni deo posla uvek obavlja Stejt department. Ali kada je reč o nekom novom pristupu, novim idejama, novim ponudama, uslovno rečeno, jer ja ne vidim nikakvu ponudu na vidiku, ni evropsku ni američku, ni Beogradu ni Prištini, to će svakako doći od Grenela, a ne iz Stejt departmenta“, jasna je Smajlovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala