Erdogan: Nastavljamo vojnu operaciju u Siriji uprkos pretnjama

© AFP 2023 / ADEM ALTANRedžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska će nastaviti vojnu operaciju u Siriji uprkos pozivima SAD da je obustavi, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Turski lider je naveo da se Vašington ranije oglušio o pozive Ankare da prekine da podržava kurdske formacije.

Prete nam da bismo obustavili tu operaciju. Ja sam govorio predsedniku SAD Donaldu Trampu i drugim zemljama: 'zaustavite to' (vojnu podršku SAD kurdskim formacijama), ali vi to niste učinili. A sada mi više nećemo odstupiti“, rekao je Erdogan.

On je dodao da turske „antiterorističke operacije u Iraku i Siriji nisu usmerene protiv teritorijalne celovitosti tih zemalja“. Šef države je, takođe, rekao da se „Turska ne bori protiv Kurda, nego protiv terorističkih organizacija“.

„Čisteći terorističke organizacije, zaštitićemo bezbednot naših granica i omogućiti povratak sirijskih izbeglica svojim domovima“, rekao je Erdogan.

Ranije je šef Pentagona Mark Esper predložio turskoj armiji da prekine dejstva na sirijskoj teritoriji, pošto ona mogu da ugroze američke vojnike i njihov uspeh u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ.

Erdogan je 9. oktobra objavio da je počela operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn u sirijskoj provinciji Haseke i još nekoliko gradova. Kasnije je objavljen početak i kopnene operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala