Dodik čestitao Handkeu: Pravda nije poptuno izgubljena

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMilorad Dodik
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je austrijskom piscu Peteru Handkeu na Nobelovoj nagradi za književnost, ističući da je priznanje koje je dobio dokaz da pravda nije u potpunosti izgubljena.

„Vi i Vaše sveukupno uticajno književno delo ste tu nagradu i zaslužili“, ocenio je Dodik i naveo da su svi građani Republike Srpske sa oduševljenjem primili tu vest.

„Posebna osećanja i poštovanje prema Vama, pored književnog dela, gajimo kao velikom pravedniku današnjice i velikom prijatelju Srba i Srbije, koji se, kada su mnogi u svetu ćutali, glasno usprotivio NATO bombardovanju Srba u BiH i Srbiji“, naglasio je Dodik u čestitki, prenosi Srna.

Srpski član Predsedništva BiH zahvalio je Handkeu na beskompromisnim stavovima i kao čoveku koji iznad svega poštuje istinu za koju se uvek borio, posebno kada je reč o srpskom narodu.

„Zahvaljujemo Vam još jednom na razumevanju koje ste pokazali zastupajući pravedne srpske interese i hvala na Vašoj divnoj literaturi. Nobelova nagrada koju ste dobili dokaz je da pravda nije u potpunosti izgubljena. Primite još jednom moje i čestitke svih građana Republike Srpske“, naveo je Dodik u čestitki.

Švedska kraljevska akademija dodelila je juče Peteru Handkeu Nobelovu nagradu za književnost zbog, kako je navedeno, uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po svojoj podršci Srbiji i Srbima i stavu da krivicu za rat ne treba prebacivati na srpsku stranu. Zbog tih stavova je postao „otpadnik“ svetske intelektualne zajednice.

Handke je u znak protesta protiv NATO bombardovanja SR Jugoslavije vratio Bihnerovu nagradu vrednu 50.000 evra, a od nemačkog ministra je zahtevao da mu vrati sve njegove knjige.

Peter Handke je jedan od najsvestranijih i najplodonosnijih pisaca nemačkog govornog područja. Napisao je stotinak knjiga koje uključuju romane, drame, zbirke pesama, filmske scenarije.

Dobitnik je brojnih nagrada — Kafkine, Šilerove, Ibzenove, kao i priznanja „Tomas Man“ i „Milovan Vidaković“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala