Ambasador SAD u EU svedoči na saslušanju povodom impičmenta Trampa

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Advokati američkog ambasadora u EU Gordona Sondlanda saopštili su da diplomata namerava da svedoči na saslušanju u Kongresu povodom impičmenta predsednika SAD Donalda Trampa, uprkos činjenici da je ranije Stejt department odbio da mu izda dozvolu za svedočenje, prenosi list „Hil“.

„Uprkos zabrani o svedočenju koju je izdao Stejt department, ambasador (Gordon) Sondland poštuje dnevni red Predstavničkog doma i nestrpljivo očekuje svedočenje u četvrtak“, navodi se u izjavi advokata američkog diplomate, Roberta Laskina i Kvame Menlija.

Ambasadorovi advokati su takođe saopštili da diplomata nema pravo da prikaže dokumenta koja su povezana s njegovim službenim obavezama i koja su želeli da dobiju na uvid komiteti Predstavničkog doma.

„Stejt department poseduje isključiva prava na takva dokumenta, a ambasador se nada da će materijali biti uručeni komitetima pre svedočenja u četvrtak“, istakli su advokati.

Kako je saopšteno, saslušanje je zakazano za 17. oktobar u Predstavničkom domu.

Ranije su demokrate u Kongresu započele proces impičmenta Trampa, zbog sumnje da je u lične političke svrhe zahtevao od ukrajinskog rukovodstva da pokrene istragu protiv Hantera Bajdena, sina bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena. Transkript je potvrdio da je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži otpuštanje bivšeg državnog tužioca Viktora Šokina, koji je istraživao kompaniju „Burizma grup“, u čijem je upravnom odboru bio Bajdenov sin, i slučaj samog Hantera Bajdena.

Američki ambasador u UN je pozvan u Kongres nakon što ga je bivši specijalni predstavnik SAD za Ukrajinu Kurt Volker nazvao posrednikom u navodnim pokušajima Trampovog advokata Rudi Džulijani da prisili Ukrajinu kako bi pokrenula istragu o aktivnostima Džoa Bajdena. U prepisci koju je Volker podneo, jedan od američkih diplomata tvrdi da SAD odgađaju vojnu pomoć Ukrajini, kako bi postigli političke koristi za Trampa. Kao odgovor na to, Sondland je rekao da nije na snazi nikakva razmena usluga između SAD i Ukrajine.

Bela kuća je zvanično odbila da sarađuje u istrazi o impičmentu i okarakterisala ju je kao nezakonitu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala