Tramp potvrdio da je likvidiran glavni „bombaš“ Al Kaide

© REUTERS / Yuri GripasDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp potvrdio je da je 2017. godine likvidiran terorista Ibrahim el Asiri, koji je bio glavni proizvođač bombi za terorističku organizaciju Al Kaida i učestvovao u više terorističkih napada.

„Ibrahim el Asiri, vodeći stručnjak Al Kaide za proizvodnju bombi i koordinator terorista, likvidiran je pre dve godine tokom antiterorističke operacije SAD u Jemenu“, saopštio je američki predsednik.

Kako se navodi, Asiri je napravio eksplozivne naprave za neuspeli teroristički napad koji se dogodio 25. decembra 2009. godine, kada je bombaš-samoubica pokušao da aktivira bombu u avionu avio-kompanije „Nortvest erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama u Detroit.

Takođe se veruje da je Asiri razradio plan o prenošenju bombi, koje su 2010. godine dospele iz Jemena u SAD preko Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije, u štampačima.

Pored toga, terorista je napravio eksplozivnu napravu koja je trebalo da se iskoristi za napad na putnički avion 2012. godine, kao i napravu koja je korišćena u pokušaju atentata na bivšeg prestolonaslednika Saudijske Arabije.

„Asirijeva smrt značajno je otežala delatnost Al Kaide na Arabijskom poluostrvu. Amerika će nastaviti da progoni teroriste, kao što je Asiri, sve dok ne prestanu da budu pretnja za našu veliku naciju“, rekao je Tramp.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala