Teška borba da Kosovo ne uđe u Interpol

Pratite nasTelegramOdyssey
Predstavnici Srbije sprovode niz aktivnosti na sprečavanju članstva tzv. Kosova u Interpol, izjavio je večeras potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, uz ocenu da je sve neizvesno do dana glasanja u Generalnoj skupštini te međunarodne policijske organizacije.

Generalna skupština Interpola biće održana u Čileu, od 15. do 18. oktobra, a Priština je nakon dva neuspeha ipak i ove godine podnela zahtev za članstvo.

Stefanović je za RTS rekao da je cilj da se pokaže da je pozicija Srbije ispravna.

„Ne možete nešto što je potpuno čisto, a KiM je deo Republike Srbije po Rezoluciji 1244 SB UN, zloupotrebljavati u jednoj policijskoj organizaciji i dozvoliti da se oni bave politikom“, rekao je Stefanović.

Dodao je da predstavnici Srbije razgovaraju sa državama koje su ranije glasale za članstvo tzv. Kosova u Generalnoj skupštini Interpola.

„Želimo da još jednom ukažemo na sve ono u šta čvrsto verujemo, a to su policijski, politički i pravni razlozi...“, kaže Stefanović.

Podsetio je da su Interpol osnovale UN, a da je 2016. godine Generalna skupština te međunarodne policijske organizacije u Pekingu usvojila rezoluciju u kojoj se jasno navodi da njihova članica može postati samo država koja je članica UN ili država-posmatrač.

„Kosovo to svakako nije, ni jedno ni drugo“, rekao je Stefanović.

Ministar je, opširno govoreći o svojim aktivnostima i aktivnostima svojih saradnika po tom pitanju, rekao i da je sve to rađeno uz pritisak velikih sila.

Dodao je da je jedan deo srpskog tima već u Čileu, a da će im se on priključiti za nekoliko dana, te da već ima najavljene razgovore sa brojnim delegacijama zemalja-članica Interpola i to će, kako je rekao, biti „poslednji napor“ koji naša zemlja može da učini da spreči prijem Kosova u članstvo.

„Znam da će biti teško i neizvesno do samog dana glasanja, ali verujemo da možemo da objasnimo da je pozicija Srbije izuzetno ispravna i čista“, rekao je Stefanović.

Primetio je i da su prištinske institucije ovog puta imale drugačiju taktiku, da su njihovi predstavnici manje govorili o tome u javnosti i činili sve da ostave utisak da nisu zainteresovani i da možda neće ni biti glasanja o njihovom članstvu.

Stefanović, međutim, tvrdi da će glasanja biti, te da je to samo „taktika Prištine“.

Poručio je da će se Srbija truditi da, kao i prošlog puta, u saradnji sa drugim državama ne dozvoli da se ponovi pauza između glasanja, koja bi, kako je kazao, mogla da pokvari njegov ishod u korist naše zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala