Savet bezbednosti: Predstavnici SAD i EU osudili tursku operaciju u Siriji

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Saveta bezbednosti UN
Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnici SAD i zemalja Evropske unije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija osudili su vojnu operaciju Turske na severu Sirije.

„SAD ni na koji način nisu odobrile odluku turske vlade da poveća vojni pritisak na severoistoku Sirije“, rekla je stalna predstavnica SAD pri UN Keli Kraft.

Prema njenim rečima, Turska je sada odgovorna za to da se ne razbeže „svi daešovski pauci, koji su u zatvorima“.

Kraftova je upozorila na to da će „nesposobnost da se igra po pravilima, da se štite osetljive grupe stanovništva, nesposobnost da se garantuje da DAEŠ neće moći da iskoristi ta dejstva za obnavljanje imati svoje posledice“.

Predstavnici Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske, Belgije i Estonije u UN saopštili su da su duboko zabrinuti zbog vojne operacije Turske i pozvali Ankaru da obustavi jednostrana vojna dejstva.

„Ne smatramo da vojna operacija otklanja strahovanja Turske u oblasti bezbednosti“, naveo je zamenik nemačkog ambasadora pri UN Jurgen Šulc.

© AFP 2023 / BULENT KILICTurska vojska u blizini granice sa Sirijom
Savet bezbednosti: Predstavnici SAD i EU osudili tursku operaciju u Siriji - Sputnik Srbija
Turska vojska u blizini granice sa Sirijom

Prema njegovim rečima, obnovljena vojna dejstva na severoistoku Sirije samo će nastaviti da podrivaju stabilnost celog regiona i da pogoršavaju patnje civila i povećaju broj izbeglica.

„Jednostrana vojna dejstva ugrožavaju napredak koji je postigla koalicija za borbu protiv DAEŠ-a. Ona ugrožavaju bezbednost partnera koalicije na terenu“, rekao je Šulc.

Prema njegovim rečima, države koje su potpisale zajedničko saopštenje smatraju da treba sačuvati jedinstvo, suverenitet i teritorijalnu celovitost Sirije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je 9. oktobra objavio početak operacije „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerene protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju država.

Kasnije je objavljen početak kopnene operacije. Prema poslednjim podacima Ministarstva odbrane Turske, vojska je od početka operacije bombardovala 181 cilj kurdskih formacija na severu Sirije i likvidirala 174 pripadnika terorističkih organizacija. Mediji prenose da ima ubijenih i ranjenih među civilima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala