SAD: Podignute optužnice protiv četvorice za finansiranje političkih kandidata novcem iz Rusije

© AP Photo / ARAM ROSTONRudi Đulijani i Lav Parnas
Rudi Đulijani i Lav Parnas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo Južnog okruga države Njujork podigla je optužnice protiv četvorice američkih državljana pod sumnjom da su učestvovali u zaveri za prikupljanje sredstava biznismena iz Rusije za finansiranje niza izbornih kampanja u SAD, objavili su američki mediji.

Iz dokumenta sledi da je reč o Lavu Parnasu, Igoru Frumanu, Andreju Kukuškinu i Dejvidu Koreju. Prva trojica su bivši državljani Sovjetskog Saveza.

Prema navodima Tužilaštva, oni su stupili u zaveru sa ciljem da prikupe sredstva od biznismena koji navodno ima rusko državljanstvo, radi finansiranja niza izbornih kampanja u SAD, kako na federalnom nivou tako i na nivou država.

Ime biznismena nije objavljeno, a u dokumentu je on označen kao „strani državljanin 1“.

Prema navodima Tužilaštva, tokom čitavog perioda koji ima veze sa slučajem, on nije bio američki državljanin i nije živeo u SAD.

Optuženi su, navodno, održavali poslovne veze s neimenovanim ruskim preduzetnikom i privlačili njegova sredstva za lobiranje u interesima njegovog biznisa.

Sva četvorica optuženih su u periodu od juna 2018. do aprila 2019. godine pokušavali da predaju sredstva dobijena od ruskog biznismena pojedinim američkim političarima i kandidatima za razne funkcije, čija imena takođe nisu saopštena.

Optuženi, kako je navedeno, nisu otkrivali poreklo novca, a pokušavali su da ga ulože u predizborne kampanje.

Prema navodima tužilaštva, Parnas i Kukuškin su rođeni u Ukrajini, a Fruman u Belorusiji. Parnas i Fruman su, kako je saopštio „Volstrit džurnal“, uhapšeni u državi Virdžinija 9. oktobra. Očekuje se da će se pred sudom pojaviti 10. oktobra.

Prema navodima medija, Parnas i Fruman su pomagali advokatu američkog predsednika Rudolfu Đulijaniju u pitanjima u vezi s ukrajinskom istragom protiv sina bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala