Na pomolu veliki kompromis Velike Britanije i Irske oko „bregzita“

© AP Photo / Peter ByrnePremijer Irske Leo Varadkar
Premijer Irske Leo Varadkar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Irske Leo Varadkar izjavio je da se sastaje danas sa britanskim kolegom Borisom Džonsonom da bi videli da li mogu da učine napredak u britanskim pregovorima sa Evropskom unijom oko britanskog napuštanja tog bloka. Varadkar je posle sastanka rekao da postoji mogućnost da dve strane postignu sporazum do kraja oktobra, prenosi „Gardijan“.

​„Imao sam dobar sastanak sa premijerom... Veoma pozitivan i vrlo obećavajući“, rekao je Varadkar i dodao da vidi put kojim će se doći do sporazuma naredne nedelje.

Moguće je da postignemo sporazum, da se dogovorimo o carinama i da tako dozvolimo Velikoj Britaniji da napusti EU do kraja oktobra, rekao je irski premijer, a prenosi Rojters.

On je naveo da ipak postoji još toga što nije ​„pod njegovom kontrolom“.

Džonson se sastao sa Varadkarom u poslednjem pokušaju oživljavanja britanskog predloga „bregzita“, za koji je Evropska unija rekla da je daleko manje od onoga što je potrebno za uređeni odlazak Britanije, posebno vezano za pitanje irske granice, preneo je ranije danas Rojters.

​„Ovde smo u Češiru u Velikoj Britaniji, sa premijerom Borisom Džonsonom da bismo razgovarali o ’bregzitu‘. Radujem se detaljnom razgovoru da vidimo da li možemo da postignemo napredak“, napisao je Varadkar na Tviteru, na kom je postavio fotografije s tog sastanka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala