Makron: Turska pomaže DAEŠ-u da ponovo izgradi kalifat

© AP Photo / Olivier MatthysPredsednik Francuske Emanuel Makron
Predsednik Francuske Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da odlučno osuđuje operaciju Turske u Siriji i pozvao Ankaru da je okonča što je moguće pre.

„Turska zaboravlja da je prioritet međunarodne zajednice u Siriji borba protiv DAEŠ-a i terorizma“, rekao je Makron na konferenciji za medije.

On je naglasio da se pojavljuje rizik od humanitarne krize za milione ljudi.

„I rizik da se pomogne DAEŠ-u da ponovo izgradi kalifat. A humanitarni rizik — to je odgovornost koju na sebe uzima sama Turska“, dodao je Makron.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan 9. oktobra je saopštio da počinje operacija „Izvor mira“ na severu Sirije, usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Turska avijacija je istog dana bombardovala grad Ras el Ajn i niz drugih sirijskih gradova na granici dveju država.

Kasnije je bio objavljen početak kopnenog dela operacije. Prema poslednjim podacima Ministarstva odbrane Turske, vojska je posle početka operacije „Izvor mira“ bombardovala 181 cilj kurdskih formacija na severu Sirije. Mediji prenose da ima žrtava i ranjenih među civilima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala