Kampanja bez presedana: Bajden neće da pobedi Trampa nego da ga eliminiše

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuBivši američki potpredsednik Džo Bajden
Bivši američki potpredsednik Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Što su predsednički izbori bliži, to je borba između demokrata i američkog predsednika žešća. Nakon što su predstavnici Demokratske stranke saopštili da će pokrenuti postupak za opoziv Donalda Trampa zbog tvrdnji da je tražio političku pomoć od Ukrajine, Džo Bajden, demokratski kandidat za predsednika SAD, pozvao je na opoziv aktuelnog lidera SAD.

Kako javljaju mediji, Bajden je to učinio tokom najoštrijeg govora u kojem je Trampa optužio da je „prekršio zakletvu, izdao državu i počinio dela zbog kojih bi trebalo da bude opozvan“.

Ovaj potez nekadašnje desne ruke bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, spoljnopolitički analitičar i istoričar Saša Adamović ne vidi kao Bajdenovu nameru da pobedi svog protivkandidata Donalda Trampa, već da ga eliminiše iz trke pre samih predsedničkih izbora.

„Kampanja Džoa Bajdena ne ide onako kako se on nadao i mnogi analitičari predviđaju da će, ako on bude protivkandidat Donaldu Trampu iz Demokratske stranke, te izbore sigurno izgubiti. Sa druge strane, kada je u pitanju korupcionaška afera oko Ukrajine i uloge njegovog sina u njoj, Bajden i te kako mora da vodi računa o tome da se ta isfabrikovana afera ne obije o glavu i njemu, s obzirom na to da je u vreme kada je njegov sin bio član borda direktora jedne privatne gasne kompanije, Bajden, kao potpredsednik u Obaminoj administraciji, lično bio zadužen za Ukrajinu“, primećuje Adamović.

Prema njegovim rečima, Džo Bajden, suočen sa neminovnim porazom, zapravo i nije imao izbora nego da se pridruži „lovu na veštice“, kako je Tramp nazvao proces njegovog opoziva.

„Sve ono što je Bajden u svom govoru pripisao Trampu, poput kršenja Ustava i izdaje nacije, možda može da se odnosi na njega samog. Naime, vrlo je moguća krivica samog Bajdena i njegovog sina u toj ukrajinskoj aferi i zapravo se bivši potpredsednik bori na dva fronta — pokušava da svrgne Trampa, ali i da zaštiti sebe i svog sina od onoga što bi moglo da se pokaže u istrazi koja će se sigurno voditi u Ukrajini“, smatra Adamović.

On podseća da se predsednik Donald Tramp od prvog dana u Beloj kući suočava sa žestokom opstrukcijom od strane američke „duboke države“.

„Tokom poslednje tri godine njegovog mandata bukvalno je svakog dana bio na udaru medija, Demokratske stranke, bio je na udaru Kongresa i suočavao se sa opstrukcijom bukvalno na svim nivoima. Vrhunac je bila ona već čuvena istraga o navodnoj i nikad dokazanoj vezi sa Rusijom, koja mu je navodno pomogla oko kampanje i omogućila mu da postane predsednik Amerike. Ta istraga koja je dugo trajala i u koju su uloženi milioni dolara na kraju nije mogla da pruži dokaze za svoje, kako se pokazalo, besmislene optužbe“, kaže sagovornik Sputnjika.

On dodaje da je, kako se bliži kraj Trampovog prvog mandata i postaje jasno da on, zbog onoga što je uradio u protekle tri godine, ima velike šanse za reizbor, Demokratska stranka u očaju rešila da ne čeka nove izbore, već da pokuša ono što nije mogla kroz Milerovu istragu — da svrgne američkog predsednika.

„Od samog početka je jasno da Donald Tramp nije uradio ono što mu se stavlja na teret — da je navodno uticao na predsednika Ukrajine da istraži korupciju porodice Bajden u Ukrajini, a to je i sam predsednik Zelenski demantovao. Naime, prvo se pojavio jedan uzbunjivač koji je navodno imao saznanja iz druge ruke, pa kad ni to nije bilo dovoljno, onda se pojavio drugi uzbunjivač. Ali, pošto je ta priča toliko tanka i neuverljiva, verovatno će im trebati i treći, peti ili deseti uzbunjivač“, zaključuje Saša Adamović za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala