Bocan-Harčenko: U američkom stavu o Kosovu ne vidimo šansu za dijalog

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICAleksandar Bocan-Harčenko
Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
U više navrata smo naglašavali da, pre svega, treba analizirati stav SAD o Kosovu i pregovorima. Za sada ne vidimo u tom stavu promene koje bi davale bolju šansu za dijalog. Specijalni izaslanici i njihovo imenovanje su samo spoljni atributi.

Ovako je Aleksandar Bocan-Harčenko, ruski ambasador u Beogradu, prokomentarisao za „Novosti“, odluku šefa Bele kuće Donalda Trampa da za specijalnog izaslanika za „mirovne pregovore“ Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, koji će novo zaduženje obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Nemačkoj.

Postavljenje „malog Trampa“, kako Grenela inače zovu u diplomatskim krugovima, najviše zbog njegovog „buldožerskog“ političkog stila, sličnog stilu američkog predsednika, usledilo je samo mesec dana nakon što je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer imenovan za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, sa zadatkom da otkoči dijalog Beograda i Prištine.

Na pitanja — da li se ovim poslednjim potezom Bele kuće umanjuje uloga EU u procesu pregovora, da li će i zvanična Moskva imenovati specijalnog izaslanika za dijalog, kao i ko bi to mogao biti, ambasador Bocan-Harčenko kaže:

„Što se tiče EU, Brisel je sam smanjio svoju ulogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga. Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahteve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju“, naveo je ambasador.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala