Ukrajinski poslanik objavio dokaze o pritisku Vašingtona na Kijev u „slučaju Bajden“

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada Vrhovne rade u Ukrajini
Zgrada Vrhovne rade u Ukrajini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samostalni ukrajinski poslanik Andrej Derkač objavio je dokumente za koje tvrdi da dokazuju pritisak Vašingtona na ukrajinsku policiju u „slučaju Bajden“.

Derkač je na konferenciji za novinare otkrio dokumente koje je dobio od novinara. Prema rečima poslanika, prvi zamenik direktora Nacionalnog antikorupcijskog biroa Ukrajine Gizo Uglava je nekoliko godina preko svog pomoćnika predavao informacije Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Kijevu o toku istrage o šest krivičnih postupaka protiv kompanije „Burizma“, u kojima se pojavljuju bivši potpredsednik SAD Džo Bajden i njegov sin Hanter.

On je takođe otkrio iznose sredstava koji su prebačeni predstavnicima „Burizma grupe“, uključujući Hantera Bajdena.

„Prema dokumentima, ’Burizma‘ je ukupno platila najmanje 16,5 miliona dolara za lobiranje“, naveo je Derkač. Poslanik tvrdi da „međunarodna korupcija ovih razmera, kao i mešanje u izbore za američkog predsednika, ne bi mogli da se dese bez učešća Petra Porošenka“.

Ukrajinski poslanik tvrdi da je Džo Bajden, koristeći politički i ekonomski uticaj na ukrajinske vlasti i manipulišući pitanjem pružanja finansijske pomoći Ukrajini, aktivno pomagao zatvaranju krivičnih slučajeva u vezi sa aktivnostima bivšeg ministra životne sredine i vlasnika „Burizma grupe“ Nikolaja Zločevskog. Prema njegovim rečima, Bajdenova poseta u decembru 2015. godine bila je posvećena rešavanju pitanja Šokinove ostavke (bivši državni tužilac), a predmet pritiska bila je jedna milijarda dolara kreditnih garancija koje su Sjedinjene Američke Države trebalo da obezbede Ukrajini.

Derkač je dodao i da je Džo Bajden dobio 900.000 dolara za lobiranje od kompanije „Burizma“.

„Ovo je prenos novčanih sredstava ’Burizma grupe‘ za lobističku delatnost, kako istraga smatra, lično Džou Bajdenu preko lobističke kompanije. Novac u iznosu većem od 900.000 dolara prebačen je na račun američke kompanije ’Rouzmont Seneka partners‘, koja je povezana, prema podacima iz otvorenih izvora i ’Njujork tajmsa‘, sa Bajdenom. Svrha plaćanja su konsultantske usluge“, naglasio je Derkač.

U septembru je Bela kuća objavila transkript razgovora između američkog predsednika Donalda Trampa i ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog od 25. jula. Ranije su mediji javili da je u razgovoru sa Zelenskim Tramp mogao da traži istragu protiv Hantera Bajdena, sina bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena. Transkript je potvrdio da je Tramp zatražio od Zelenskog da istraži otpuštanje bivšeg državnog tužioca Viktora Šokina, koji je istraživao kompaniju „Burizma grup“, u čijem je upravnom odboru bio Bajdenov sin, i slučaj samog Hantera Bajdena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala