Turski političar: Zatvoriti američku bazu zbog Trampovih pretnji

© REUTERS / Handout .Američka i turska vojna vozila tokom zajedničke patrole na severoistoku Sirije
Američka i turska vojna vozila tokom zajedničke patrole na severoistoku Sirije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska bi trebalo da zatvori avio-bazu Indžirlik za američke vojnike kao odgovor na pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da će uništiti ekonomiju Turske, rekao je lider turske stranke „Vatan“ („Otadžbina“) Dogu Perinček.

„Najbolji odgovor koji Turska može dati na američke pretnje je započinjanje saradnje sa Damaskom i hitno zatvaranje baze Indžirlik za Amerikance. SAD se prema našoj zemlji ponašaju kao neprijatelji, a tamo se već priča o isključivanju Turske iz NATO-a“, rekao je Perinček.

Prema njegovim rečima, SAD su isporučile Radničkoj partiji Kurdistana, koja je zabranjena u Turskoj, 30.000 kamiona sa oružjem.

„To je otvorilo pravi front protiv Turske, što je još jedan pokazatelj da SAD smatraju Tursku neprijateljem“, dodao je Perinček.

Tramp je ranije zapretio da će „uništiti ekonomiju Turske“, ukoliko Ankara „pređe granice dozvoljenog“.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je početkom oktobra da bi turska operacija na severu Sirije, istočno od Eufrata, mogla da krene uskoro. On je dodao da su njeni ciljevi čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone bezbednosti i raspoređivanje sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.

Kasnije je Vašington saopštio da američke snage neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije i da se neće nalaziti u zoni operacije.

Kurdske Sirijske demokratske snage su 7. oktobra saopštile da su se američke snage na severu Sirije povukle sa granice sa Turskom, prekršivši sporazume postignute sa kurdskim saveznicima. Kasnije je Vašington objavio da Sjedinjene Američke Države nisu povukle sve trupe iz Sirije, već da premeštaju snage koje se nalaze na severu, pri čemu se radi o samo 50 vojnika.

Prisustvo turskih snaga na granici Sirije, koje tamo sprovode operaciju protiv kurdskih snaga, Damask je više puta nazvao ilegalnim i pozvao Ankaru da povuče trupe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala