Stefanović za Sputnjik: Kreće borba protiv snažne mašinerije da stopiramo takozvano Kosovo

© Tanjug / Tanja ValičMinistar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić. - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Delegacija Republike Srbije, koju ću predvoditi na Generalnoj skupštini Interpola u Čileu, boriće se do poslednjeg trenutka da takozvano Kosovo ne postane članica ove profesionalne policijske organizacije.“

Ovako je Nebojša Stefanović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije, prokomentarisao za Sputnjik vest da je Čile, domaćin godišnje Skupštine Interpola, u poslednji čas odobrio učešće delegacije Prištine na ovom skupu koji se održava od 15. do 18. oktobra.

„Borbom protiv članstva takozvanog Kosova Srbija štiti ne samo svoje interese, već i međunarodno pravo i integritet Interpola. Ne postoji nijedan pravni, politički ili policijski argument koji bi opravdao eventualno članstvo takozvanog Kosova. Naprotiv, takva odluka bi proizvela niz štetnih posledica i predstavljala bi opasan presedan“, rekao nam je ministar policije.

Ministar precizira da bi članstvom nepriznatog Kosova u Interpolu bilo prekršeno međunarodno pravo, zatim Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i pravila samog Interpola, koja jasno definišu da samo članice UN i posmatrači u UN mogu biti članovi ove policijske organizacije.

„Na polju globalne bezbednosti morate se voditi policijskim pravilima i ne smemo dozvoliti da policijske organizacije politički odlučuju da li će neka poternica biti prihvaćena ili ne. U tom slučaju bi jedna profesionalna organizacija postala politička, ne bi se rukovodila isključivo zakonima. To bi dovelo do još veće blokovske podele unutar Interpola i umesto odluka na bazi pravnih i policijskih argumenata, imali bi političke odluke“, kaže Stefanović.

On upozorava da bi eventualno članstvo takozvanog Kosova moglo dovesti do zloupotrebe baze podataka Interpola, a postoji i opravdana bojazan da bi se na montiranim poternicama našli srpski policajci i vojnici koji su devedesetih godina učestvovali u protivterorističkim operacijama u našoj južnoj pokrajini.

„Ljudi koji su se borili za svoju zemlju, postali bi meta satanizacije i napada i izloženi su progonu, gde god da se kreću van Srbije. Sa druge strane, na Srbiju bi bio vršen pritisak da isporuči ljude institucijama na delu svoje teritorije, što je pravni nonsens.“

Stefanović u izjavi za Sputnjik zaključuje:

„Borba na Generalnoj skupštini biće teška i uložićemo maksimalne napore da sprečimo snažnu mašineriju velikih zemalja u pokušaju da u međunarodnu policijsku organizaciju prime takozvano Kosovo.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala