Reakcije Rusije, NATO, Nemačke i Irana na tursku operaciju na severu Sirije

© Baderkhan AhmadTurske snage patroliraju u "zoni bezbednosti" na sirijskoj strani granice sa Turskom
Turske snage patroliraju u zoni bezbednosti na sirijskoj strani granice sa Turskom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Operacija Turske u Siriji mogla bi negativno uticati na situaciju u regionu, ocenio je šef međunarodnog komiteta Saveta federacije Konstantin Kosačev, komentarišući početak turske vojne operacije u Siriji.

„Sudeći po saopštenjima medija, turski napad na severu Sirije, istočno od Eufrata, koji je predsednik Turske Erdogan obećao 5. oktobra, zaista je počeo. To je učinjeno, uprkos činjenici da je ova operacija izvan okvira plana o stvaranju bezbednosne zone na severoistoku Sirije, koji je usaglašen sa SAD, i uprkos tome što je Vašington saopštio da neće podržavati ni učestvovati u mogućoj turskoj operaciji na severu Sirije“, prokomentarisao je Kosačev.

Prema njegovom mišljenju, postupci turske strane neće imati pozitivan uticaj na situaciju u regionu i Siriji, tim pre što operacija nije koordinirana sa sirijskim vlastima, a to je suverena država i članica UN.

„Uveren sam da se zabrinutost može rešiti uspostavljanjem mira u suverenoj i teritorijalno celovitoj Siriji, za šta je, pre svega, potreban dijalog između Damaska i kurdskih zajednica na granici sa Turskom“, ocenio je Kosačev.

Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da podstakne dijalog, kako bi se izbegla eskalacija sukoba u toj oblasti.

NATO: Suzdržite se

Sa druge strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da Alijansa očekuje od Ankare suzdržane akcije, kako bi se izbegla destabilizacija situacije u regionu.

„Naš saveznik Turska je opravdano zabrinuta kada je reč o bezbednosti. Turske vlasti obavestile su NATO o operaciji na severu Sirije. Važno je izbeći akcije koje mogu dodatno destabilizovati region, dovesti do eskalacije tenzija i do velikih ljudskih stradanja“, naglasio je Stoltenberg.

Nemačka: Prekinite napad

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas osudio je odluku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da započne vojnu operaciju na severoistoku Sirije i apelovao je da se napad prekine.

Ministar je tom prilikom konstatovao rizik od jačanja pozicija terorističke grupe DAEŠ.

IRAN: Čuvajte se novog talasa izbeglica

Oglasili su se i iz Irana, a savetnik predsednika Parlamenta za međunarodna pitanja Husejin Amir Abdolahijan izjavio je da će operacija Turske zakomplikovati situaciju u regionu i dovesti do novog talasa izbeglica.

Inače, u saopštenju Ministarstva odbrane Turske se navodi da su vlasti Turske obavestile Rusiju, SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Italiju, kao i generalne sekretare UN i NATO o početku vojne operacije „Izvor mira“ na severu Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala