Medvedev probao srpsko voće u Moskvi — stiže u Beograd na rakiju

© Sputnik / Aleksandr Astafьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je zemlja partner na najznačajnijem sajmu poljoprivrede u Moskvi „Zlatna jesen“, koji je počeo danas, a srpski štand posetio je ruski premijer Dmitri Medvedev.

Nakon otvaranja sajma, Medvedev i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović su obišli srpski štand na kojem je predstavljeno osam srpskih kompanija — „Zlatiborac“, „Karneks“, „PDM Agro-frut“, „Sirmijum frut“, „Agroeksim“, „Premijer rakija“, Agro papuk“ i Evro kalem“.

Nedimović je informisao Medvedeva da izloženo voće iz Srbije pripada bescarinskom režimu koji naša zemlja ima sa Rusijom, dodajući da će krajem oktobra i rakija biti deo bescarinskog režima.

„Ovo je voće iz Srbije koje stiže na vitrine vaših marketa“, rekao je Nedimović Medvedevu tokom obilaska srpskog štanda.

Pokazujući Medvedevu srpsko voće — jabuke, kruške, nektarine i šljive, od kojih se, između ostalog, pravi rakija, Nedimović je rekao:

„Za deset dana, kada budete u Beogradu, potpisaćemo sporazum o fitosanitarnim merama.“

„I u to ime ćemo popiti rakiju“, sa osmehom je odgovorio Medvedev.

Srpski ministar rekao je da će krajem oktobra Srbija potpisati sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskim ekonomskim savezom (EAEU), koji će podrazumevati i slobodnu prodaju rakije na toj teritoriji.

Rusija je značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, obim razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između dve zemlje je u stalnom porastu, a o tome govori i podatak da je ukupna razmena 2018. veća za 3,5 odsto u odnosu na razmenu 2017. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala