Lavrov: Rusija će pomoći dijalog između Kurda i Damaska

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Govoreći o mogućoj turskoj operaciji u Siriji, ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da sve probleme na severu Sirije treba rešavati dijalogom.

„Više puta smo izrazili svoj stav o onome što se dešava na severoistoku Sirije, uključujući u sirijsko-turskoj pograničnoj oblasti. Naš stav je nedvosmislen i zasnovan na potrebi da se svi problemi tog dela Sirije rešavaju dijalogom između centralne vlade u Damasku i predstavnika kurdskih zajednica koje tradicionalno žive na toj teritoriji“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka sa kazahstanskim kolegom Muhtarom Tleuberdijem.

Lavrov je rekao i da će Rusija pomagati uspostavljanje konkretnog dijaloga između Kurda i Damaska.

„Smatramo da je to jedini put koji će dovesti do stabilizacije situacije“, ocenio je Lavrov.

„I juče smo čuli izjave i zvaničnika u Damasku i predstavnika Kurda da su spremni za takav dijalog. Pokušaćemo da pomognemo početku takvog direktnog razgovora“, rekao je ruski ministar i dodao da se Rusija nada da će dijalog podržati svi glavni spoljni igrači.

On je dodao da je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu potvrdio da Ankara poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Sirije.

„Juče sam telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, koji mi je čvrsto i nedvosmisleno potvrdio da turska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i da će u svim svojim dejstvima polaziti od činjenice da je krajnji cilj naših napora, između ostalog, i potpuno obnavljanje teritorijalnog integriteta Sirije“, istakao je Lavrov.

Komentarišući postupke Sjedinjenih Američkih Država u Siriji, Lavrov je rekao da se Rusija nada da će Vašington poslušati argumente Moskve o opasnostima njegovih akcija u Siriji, uključujući na severoistoku zemlje gde su Sjedinjene Američke Države aktivno „promovisale kurdsku temu“.

„U praksi ne vidimo ozbiljne promene u njihovoj nedoslednoj protivrečnoj politici“, naveo je ministar.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je početkom oktobra da bi turska operacija na severu Sirije, istočno od Eufrata, mogla da krene uskoro. On je dodao da je njen cilj čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone bezbednosti i raspoređivanje sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.

Kasnije je Vašington saopštio da američke snage neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije i da se neće nalaziti u zoni operacije.

Kurdske Sirijske demokratske snage su 7. oktobra saopštile da su se američke snage povukle sa granice sa Turskom na severu Sirije, prekršivši sporazume postignute sa kurdskim saveznicima. Kasnije je Vašington objavio da Sjedinjene Američke Države nisu povukle sve trupe iz Sirije, već da premeštaju snage koje se nalaze na severu, pri čemu se radi o samo 50 vojnika.

Prisustvo turskih snaga na granici Sirije, koje tamo sprovode operaciju protiv kurdskih snaga, Damask je više puta nazvao ilegalnim i pozvao Ankaru da povuče trupe.

Prema rečima portparola predsednika Rusije Dmitrija Peskova, Kremlj očekuje da će Turska u svim situacijama poštovati teritorijalni integritet Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala