Kurti: Ujedinjenje Kosova i Albanije mora da se dogodi ovde, ne može u EU

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Aljbin Kurti, kandidat za premijera Pokreta „Samoopredeljenje“, koji je prema prvim preliminarnim rezultatima kosovskog CIK-a dobio najveću podršku građana na proteklim vanrednim izborima, ponovio je da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

„U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca“, rekao je Kurti u intervjuu za KTV, prvom od proglašenja izborne pobede.

„Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde“, kazao je Kurti.

Lider Pokreta „Samoopredeljenje“ ističe da je nacionalno ujedinjenje „istorijski interes Albanaca“, a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA Arbena Džaferija kaže: „Mi ne biramo (albansku) uniju, ali ona bira nas“.

Ne spori ni tezu Ukšina Hotija, koji kaže da je nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne isključuje jedno drugo, ali smatra da „Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije“, a kao primer navodi Nemačku, sa decentralizovanim institucijama.

Prema njegovim rečima, ideja kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada „država propadne“.

„Ne verujem u uniju kroz neuspeh, već kroz uspeh“, rekao je Kurti i dodao da za razliku od Tačija smatra da „uspeh Kosova ujedinjuje Albance, a ne neuspeh“.

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

Sa Albanijom će, kaže, raditi na postizanju sporazuma, ali ne za kameru, već za njihovu primenu.

„Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove, to su teme kojima ću se pored ose Đakovica—Skadar baviti u razgovorima sa premijerom (Edi) Ramom“, kazao je Kurti.

Govoreći o Specijalnom sudu formiranom za utvrđivanje zločina koje su počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima i pripadnicima drugih manjina, kao i nad lojalnim Albancima, Kurti je rekao da taj sud ne može biti ukinut, ali je dodao da će ga njegova vlada učiniti nepotrebnim.

Podsetivši da je „Samoopredeljenje“ bilo protiv formiranja Specijalnog suda, Kurti je rekao da će tu pravosudnu instituciju učiniti nepotrebnom jačanjem lokalnih sudova.

„Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na razgovor, sada vlada nekakva tišina, verovatno zbog izbora“, primetio je Kurti, koji je obećao adekvatnu zaštitu svedocima na tom sudu.

Ne veruje, kaže, da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodao da je ratne zločine mogao počiniti bilo koji pojedinac.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala