Kremlj izneo stav o sudbini „normandijskog samita“

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaArhangelski sabor, zvonik Ivana Velikog i Veliki kremaljski dvorac u moskovskom Kremlju
Arhangelski sabor, zvonik Ivana Velikog i Veliki kremaljski dvorac u moskovskom Kremlju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povlačenje snaga u Ukrajini pomoglo bi pokretanju procesa implementacije Minskih sporazuma, a održavanje samita u „normandijskom formatu“ bez povlačenja snaga zavisi od odluke lidera zemalja „normandijskog formata“, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Sve će zavisiti od odluke šefova država, ali sačekajmo ishod, da li će propasti ili ne. Hajde da sačekamo informaciju ko je kriv za neuspeh. Međutim, recimo da bi povlačenje snaga pomoglo pokretanju procesa realizacije Minskih sporazuma“, odgovorio je Peskov na pitanje da li Kremlj smatra da je povlačenje snaga povezano sa „normandijskim samitom“.

On je dodao da od odluke šefova država zavisi da li je samit „normandijske četvorke“ moguć bez povlačenja snaga.

Peskov je dodao da suverenitet Ukrajine niko ne dovodi u pitanje, a da je situacija u Donbasu unutrašnji problem Kijeva.

„Ukrajina sama rešava pitanja svog suvereniteta“, naveo je on.

Ranije je Luganska Narodna Republika saopštila da su ukrajinske snage prekinule povlačenje snaga u Donbasu. 

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima Kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba u tom regionu. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih povremeno dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala