Kijev prekinuo povlačenje snaga sa kontakt-linije u Donbasu

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredstavnici OEBS-a na kontrolnom punktu Stanica Luganska u Donbasu
Predstavnici OEBS-a na kontrolnom punktu Stanica Luganska u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinska vojska prekinula je povlačenje snaga i sredstava u okrugu Zolotoje u Donbasu, izjavio je portparol Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici Mihail Filonjenko.

Dogovor o povlačenju snaga postignut je na sastanku Kontakt grupe za Donbas.

„Prema ranije dogovorenoj proceduri, Narodna milicija (LNR) je signalnom belom raketom u 12 časova po lokalnom vremenu obavestila ukrajinsku stranu o svojoj spremnosti da preduzme mere za nastavak povlačenja snaga i sredstava, ali za sada nije bilo signala Oružanih snaga Ukrajine o spremnosti za izvršavanje te odluke“, rekao je Filiponjenko.

Patrola Specijalne posmatračke misije OEBS-a došla je na teritoriju pod kontrolom Kijeva kako bi pratila povlačenje snaga. Međutim, OEBS je saopštio da Kijev do 13 časova (12 časova po srednjoevropskom vremenu) nije lansirao raketu koja signalizira spremnost za povlačenje.

I predstavnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike ispalili su signalnu raketu koja simbolizuje spremnost da povuku snage u rejonu Petrovskog u Donbasu.

Prema dogovoru o povlačenju snaga, koji je postignut na sastanku Kontakt grupe za Donbas, povlačenje je trebalo da se vrši sinhronizovano i pod nadzorom misije OEBS-a tokom tri dana. Plan je bio da strane 12. oktobra da obaveste misiju OEBS-a o završetku povlačenja snaga.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv DNR i LNR, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije tih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala