FSB presekla rad „dobrotvorne organizacije“ pristalica DAEŠ-a (video)

© FSB RF / Uđi u bazu fotografijaPripadnici FSB privode kriminalce
Pripadnici FSB privode kriminalce - Sputnik Srbija
Pratite nas
U devet regiona Rusije otkrivena je lažna dobrotvorna organizacija koju čine pristalice terorističke organizacije DAEŠ-a, a koja je prebacila više od šest miliona rubalja (oko 84.000 evra) u Siriju.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da je presekla delatnost grupe državljana Rusije koji su organizovali finansiranje aktivnosti međunarodnih terorističkih organizacija Imarat Kavkaz i DAEŠ, koje su zabranjene u Rusiji, posredstvom interneta i mesindžera „Telegram“.

U saopštenju FSB-a se navodi da su kriminalci pod maskom dobrotvornih aktivnosti prikupili više od šest miliona rubalja, koji su zatim prebačeni u inostranstvo radi finansiranja terorističkih napada u Siriji.

U organizaciju je bilo uključeno više od sto pristalica ideje o osnivanju svetskog kalifata. Među njima su i učesnici oružanog napada 2005. godine na Nalčik, koji je planirao terorista Šamil Basajev.

U akciji FSB-a privedene su dve osobe.

„Tokom pretresa u stambenim objektima su pronađeni i oduzeti literatura koja se nalazi na saveznom spisku ekstremističkih materijala, 10 mobilnih uređaja sa uputstvima terorista, 60 bankovnih kartica, gotovina u iznosu od 6.000 američkih dolara i dokumenti o novčanim transakcijama namenjenim izvozu u inostranstvo“, navodi se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala