Dodik za Sputnjik: Zapad gurnuo BiH u mulj, sada nas guraju u NATO, a krive Ruse. Neće moći! (video)

© Sputnik / Dejan SimićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Na godišnjicu održavanja opštih parlamentarnih izbora srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podseća da je jedino Republika Srpska uspela da samo posle mesec dana ima novouspostavljenu vladu i izvršne strukture vlasti.

On kaže da to što na svim drugim nivoima u BiH vlast nije formirana, govori o jednoj sistematskoj krizi koja je prisutna u toj državi. Govoreći o problemu formiranja vlasti na zajedničkom nivou, Dodik ističe da je opozicija u Republici Srpskoj u prethodne četiri godine bila u vlasti sa bošnjačko-muslimanskom strukturom.

„Sarajevo ih se ni sada ne odriče. Oni pokušavaju različitim smicalicama da ih održe što je moguće duže na vlasti. Godinu dana uspevaju tako što izmišljaju razne stvari kao što je priča o akcionom nacionalnom planu za članstvo u NATO-u, za koji znaju da RS neće prihvatiti jer ima svoju rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i očuvanju ustavnog poretka. Nama nije na dnevnom redu članstvo, kao ni prvi korak ka članstvu u NATO“, kazao je Dodik.

On smatra da je suština svega da se pronađe način da se održe na vlasti oni iz RS koji su pokazali podaništvo političkom Sarajevu i njihovim interesima. Govoreći o razlozima za neformiranje vlasti na nivou federacije, Dodik ukazuje i na problem u odnosu Bošnjaka i Hrvata.

Bakir bi unitarnu Bosnu

Ipak, Dodik podseća da kao političar mora da pristaje na svaku mogućnost za dogovor, ali ne i da pristaje na kvalifikaciju kompromisa po svaku cenu.

„Bakir Izebegović ne odustaje od tog sporazuma, ali smatram da su ga učili stranci da bude optimista, a realnost je da tamo optimizma nema. BiH je upala u mulj i žabokrečinu, jer se izgubila priča da se građani ravnopravno zastupaju. SDA traži unitarnu državu u kojoj nema entiteta, pri čemu se urušava osnovni koncept BiH. U Ustavu piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ono što nudi SDA, jeste univerzalni građanin samo zato što misle da su većina“, rekao je Dodik.

Naš sagovornik kaže da su mu Amerikanci uveli sankcije zbog njegove retorike, za koju tvrde da je antidejtonska, što tvrdi da nije tačno i dodaje da su najveći antidejtonski posao u BiH radili kriminalci u liku visokih predstavnika međunarodne zajednice.

„SDA napiše dokument koji je potpuno antiustavan i niko ne poteže pitanja odgovornosti, a ako ja nešto kažem, onda je to je alarm da mi Vašington uspostavi sankcije. To i nije tako loše, počastvovan sam činjenicom da ne moram svaki dan da se sastajem sa Amerikancima koji ispostavljaju zahteve“, objašnjava Dodik.

© Sputnik / Dejan SimićMilorad Dodik sa urednicom Natašom Milosavljević
Dodik za Sputnjik: Zapad gurnuo BiH u mulj, sada nas guraju u NATO, a krive Ruse. Neće moći! (video) - Sputnik Srbija
Milorad Dodik sa urednicom Natašom Milosavljević

Stranci u Ustavnom sudu

Na pitanje da li će insistirati da stranci napuste Ustavni sud BiH, srpski član Predsedništva BiH odgovara da Bosna i Hercegovina već 15 godina ne uspeva da donese svoj zakon o Ustavnom sudu i to je razlog zašto stranci ostaju.

Nema nijednog Ustavnog suda na svetu, dodaje Dodik, koji je ustavotvorac, već je prema svim zakonima isključivo nadležan da saopšti da li je neki propis u skladu sa njim ili nije.

„Sada, kada je visoki predstavnik skrajnut, pojavio se Ustavni sud u kojem sede tri stranca i dva muslimana koji donose odluke opet na nagovor visokog predstavnika. To je jedna nemoguća situacija da se nastavi dalje i postoji određena saglasnost da to treba da se reši u Republici Srpskoj, ali ne postoji na koji način treba da se borimo“, rekao je Dodik.

Šta znači — samoopredeljenje

Naš sagovornik ne smatra da je njegova rečenica da Srpska ima pravo na samoopredeljenje floskula.

„Nije to moj idealizam, jer nama stranci godinama govore da su sastavni deo Ustava međunarodni akti kao što je pakt o ljudskim pravima i slobodama, a prvi član glasi da narodi imaju pravo na samoopredeljenje. Dodaje se da tamo gde postoji međunarodna uprava, ona je dužna da pomogne narodima da se to pravo afirmiše. A kada se mi na to pozovemo, dobijemo odgovor da je to antidejtonski, jer se plaše otcepljenja“, rekao je Dodik.

© Sputnik / Dejan Simić„Ne razumem ni američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju.“
Dodik za Sputnjik: Zapad gurnuo BiH u mulj, sada nas guraju u NATO, a krive Ruse. Neće moći! (video) - Sputnik Srbija
„Ne razumem ni američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju.“
Moskva kao „destabilizujući faktor na Balkanu“?

U Komitetu Kongresa SAD za oružane snage govorilo se nedavno o sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, o američkim nacionalnim interesima, ali i o jačanju uticaja Rusije i Kine. Dodik kaže da tvrdnje američkog analitičara Daniela Servera o tome da Moskva ima pogubne namere na Balkanu, nemaju veze sa zdravim razumom i da žali Ameriku ako nemaju nikog relevantnijeg za analize.

„Server je muslimanski lobista i njemu su od 1991. za sve krivi Srbi. Ne može o tome da priča čovek koji bar jednom godišnje ne dođe u BiH. Ne razumem ni američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju. Prvo su imenovali Metjua Palmera za Balkan, a potom i Ričarda Grenela samo za dijalog Beograda i Prištine. Palmeru je zapravo sačuvan obraz i data mu je nadležnost Bosne, jer je Grenel Trampov čovek od poverenja“, naglasio je Dodik.

Lavrov protiv BiH u NATO

Došli smo u situaciju da visoki američki zvaničnici svakodnevno govore kako je dobro da BiH bude u NATO-u, ali kada šef ruske diplomatije nešto kaže o tome, onda se svi podignu na noge, kaže naš sagovornik. Dodik tvrdi da je Sergej Lavrov veliki poznavalac prilika na Balkanu, koji je veoma objektivan.

„Kada je BiH rekla da ne želi da uvede sankcije Rusiji, odmah smo postali ruski podanici i odmah je krenula priča da Rusi imaju već uticaj nego Amerikanci. Realno, niko od Srba nije isključio Amerikance, ali ne možemo da zaboravimo šta su sve uradili protiv srpskih državnih i nacionalnih interesa. U SAD moraju da shvate karakter Srba, moraju da shvate da su nam bacali osiromašeni uranijum, intervenisali su u BiH i stali na stranu muslimana i Hrvata i ponizili nas u Dejtonu. I sada nas žele u NATO-u? Ja neću u NATO“, rekao je naš sagovornik.

Srpski član predsedništva BiH kaže da on ne želi da izgubi Ruse kao prijatelje, a naglašava da u Bosni nema ruskih vojnika, ali da je poznata stvar da u Sarajevu postoji centar koji su formirali Amerikanci, Britanci i Bošnjaci kako bi skupljali podatke o „malignom ruskom uticaju“.

„Ta priča je potpuno izmišljena. Nikada nisam čuo nijednog Rusa da je došao da kaže da nešto treba da se uradi ovako ili onako. Rusi čak nemaju ni medije u BiH poput N1 ili ’Al Džazire‘“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala