Počeli napadi u Siriji, DAEŠ krenuo na Kurde

© REUTERS / Zohra BensemraSukobi pripadnika Sirijskih demokratskih snaga i DAEŠ-a u Raki
Sukobi pripadnika Sirijskih demokratskih snaga i DAEŠ-a u Raki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najmanje tri bombaša-samoubice napala su vojne položaje kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u Raki.

Kurdske snage saopštile su da su teroristi DAEŠ-a iskoristili „prednost neposredne turske invazije“, dodajući da „sukobi i dalje traju“. Oni nisu naveli detalje, uključujući i one o žrtvama ili šteti nanetoj terorističkim napadom.

​Sirijske opozicione snage zauzele su Raku 2013. godine, a zatim ju je osvojio DAEŠ i proglasio za svoju prestonicu. Sirijske demokratske snage su 2016. godine, uz podršku američke vojne koalicije, pokrenule kampanju za oslobađanje grada. Operacija je kulminirala bitkom za Raku 2017. godine, nakon čijeg završetka je grad vraćen pod kontrolu kurdskih snaga.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je početkom oktobra da bi turska operacija na severu Sirije, istočno od Eufrata, mogla da krene uskoro. On je dodao da su njeni ciljevi čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone bezbednosti i raspoređivanje sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.

Kasnije je Vašington saopštio da američke snage, saveznici kurdskih snaga, neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije i da se neće nalaziti u zoni operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala