Više od 1.300 Arapkinja hoće u svemir

© Foto : NASABrod "Sojuz MS 12" ukotvljen na Međunarodnu svemirsku stanicu
Brod Sojuz MS 12 ukotvljen na Međunarodnu svemirsku stanicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju da u narednih tri do pet godina započnu sa pripremama za lansiranje osam satelita u orbitu, saopštio je generalni direktor svemirske agencije UAE Muhamed el Ahbabi.

„Danas su svemirski program i svemirska industrija UAE najveći u regionu po broju satelita. UAE poseduje 10 satelita u orbiti kojima upravlja, a trenutno radimo na još osam satelita. Pripreme za lansiranje mogu početi u narednih tri do pet godina“, istakao je on.

Prema rečima El Ahbabija, trenutno u UAE postoje tri operatera, koji su vlasnici satelita i koji upravljaju njima.

On je dodao da su u poslednjih 25 godina UAE uložili više od šest milijardi dolara u svemirske aktivnosti.

Zanimljivo je da su žene uputile trećinu zahteva da postanu astronauti od 4.000 koliko ih je stiglo u svemirsku agenciju UAE.

„Prijavilo se 4.000 ljudi. Trećinu prijava su uputile žene“, naglasio je El Ahbabi.

On je rekao da su dva odabrana kandidata Haza el Mansuri i Sultan el Nejadi prošli intervjue, medicinske preglede i proveru naučne obuke, koje su sproveli stručnjaci iz celog sveta.

Prema rečima El Ahbabija, UAE će 2020. godine doneti odluku o slanju sledećeg astronauta u svemir.

„Sada smo koncentrisani na misiju El Mansurija, njegove naučne eksperimente i njegov povratak u zemlju. Nismo doneli odluku o sledećem koraku“, rekao je generalni direktor.

Kako je objasnio, Centar za svemirska istraživanja „Muhamed bin Rašid“, koji je angažovan na programu letova sa posadom, sumiraće rezultate prve misije i na osnovu toga će doneti odluku o sledećem letu u svemir.

El Ahbabi je takođe rekao da UAE ne planiraju da stvaraju sopstvenu lansirnu platformu za svemirske misije, jer je to proizvod koji se danas može kupiti.

Haza el Mansuri, zajedno sa Rusom Aleksejem Ovčinjinom i Amerikancem Nikom Hejgom, vratio se sa Međunarodne svemirske stanice 3. oktobra. El Mansuri je prva osoba iz UAE koja je poletela u svemir, kao i prvi arapski astronaut koji je posetio Međunarodnu svemirsku stanicu. On će se uskoro vratiti u UAE, nakon što prođe medicinske preglede.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala