Vučić: Kada povezujete ljude, onda razmišljaju o boljem životu, a ne o svađama

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAleksandar Vučić na konferenciji posle Trilateralnog sastanka
Aleksandar Vučić na konferenciji posle Trilateralnog sastanka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je iskreno zadovoljstvo što je danas mogao da razgovara sa članovima Predsedništva BiH i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Aleksandar Vučić je rekao da je Redžepu Tajipu Erdoganu zahvalan zbog njegove nesumnjive stabilizujuće uloge na Balkanu.

„Hvala predsedniče na trudu. On je ovim sastankom i odlaskom u Raču pokazao koliko mu je važan ovaj region“, rekao je Vučić, preneo je javni servis.

Predsednik Srbije je rekao da od 1945. godine kao da je postojala neka nevidljiva ruka koja nije dozvoljavala da se grade komunikacijske veze između Srbije i BiH.

„Završili smo svu papirologiju, pripremili dokumentaciju. Želim da vas obavestim da će most kod Rače da bude izgrađen našim parama“, izjavio je Vučić .

Kako je rekao, auto-put Srbiju spaja sa Bijeljinom i Tuzlom.

„Uvek su Tuzlaci naginjali ka Beogradu, a tu smo neku nit uspeli da izgubimo posle ratova“, naveo je predsednik Vučić.

Dodaje da je trgovinska razmena iz godine u godinu sve veća.

„Zato smo danas potezali mape na kojima smo ucrtavali pruge. Mislim da smo svi sa zadovoljstvom gledali u te karte. Kada povezujete ljude, onda oni mnogo više razmišljaju o standardu, nego kako da se svađaju“, istakao je Vučić.

Erdogan: Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je da je današnji trilateralni samit bio plodonosan, kao i da će se naredni put sastati u BiH, a potom i u Turskoj.

„Mi smo odlučni da nastavimo trilateralni mehanizam“, naveo je Erdogan.

Kada je reč o Srbiji i BiH, Erdogan je istakao da misli da će to zbližiti ljude i zemlje, ali da je najvažnija poenta sastanaka to što se razmišlja o celom regionu.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICRedžep Tajip Erdogana na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka
Vučić: Kada povezujete ljude, onda razmišljaju o boljem životu, a ne o svađama - Sputnik Srbija
Redžep Tajip Erdogana na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka

Dodao je da problemi sa vladom u Sarajevu moraju da se reše, zato što bez vlade ne može na efikasan način da se nastavi sa radom.

Govorećo o auto-putu Beograd–Sarajevo, Erdogan je naveo da preduzimaju korake u tom smislu i da će to još više zbližiti Srbiju i BiH i dovešće do nekih još važnijih dešavanja.

„Put je sinonim sa civilizacijom i sa životom i ako budemo uspeli da izvedemo da imamo put između dva naroda, imaće uticaj i na stanovništvo i sprečiće odliv stanovništva“, naglasio je Erdogan.

Dodao je da će učiniti region mestom koje privlači ljude i da ljudi neće odlaziti iz svoje domovine.

Zahvalio je Vučiću što je bio domaćin i istakao da se raduje predstojećim sastancima.

Dodik: Želimo da radimo i nižemo uspehe

Milorad Dodik je rekao da i nakon sastanaka sledi formalno obeležavanje saradnje kroz otvaranje deonice auto-puta, koji bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo i omogući bolju komunikaciju.

Razgovaralo se, kaže, i o gasovodu „Turski tok“, za šta je zainteresovana Republika Srpska.

„To je svakako potreba da se očuva stabilnost i mir“, naveo je Dodik.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMilorad Dodik
Vučić: Kada povezujete ljude, onda razmišljaju o boljem životu, a ne o svađama - Sputnik Srbija
Milorad Dodik

Erdoganove reči, kako je naveo, da se izbegne bilo kakav etnički sukob na ovim prostorima, „želimo da to činimo i radimo i da u tom pogledu nižemo uspehe“.

„Mi smo u zaostatku kada se radi o projektima, ali verujemo da bi moglo doći do formiranje Saveta ministara koji bi operativno trebalo da deblokira ovu vrstu saradnje“, naveo je Dodik.

Prema rečima Milorada Dodika, saglasili su se da sledeće godine sastanak bude u BiH, a one tamo u Turskoj.

Džaferović: Turska stabilizujući faktor u regionu

Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je Turska stabilizujući faktor u celom regionu.

„Turska ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, i sa BiH i sa Srbijom. Može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na Zapadnom Balkanu“, rekao je Džaferović i zahvalio Erdoganu na tome.

Ukazao je i da BiH i Srbija imaju svoje bilateralne odnose i dodao da će svoja „bilateralna pitanja kojih ima rešavati u bilateralnom dijalogu“.

„Postoje brojna otvorena pitanja između BiH i Srbije i ta pitanja treba početi rešavati“, dodao je Džaferović i istakao da je zbog toga potrebno voditi dijalog.

Smatra da je potrebna intenzivnija saradnja između institucija Bosne i Hecegovine i Srbije. „Samo se tako mogu na pravi način rešiti svi bilateralni problemi“, dodao je Džaferović.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICŠefik Džaferović na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka
Vučić: Kada povezujete ljude, onda razmišljaju o boljem životu, a ne o svađama - Sputnik Srbija
Šefik Džaferović na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka

„Ono što je zajedničko za sve naše države koje učestvuju u ovoj trilaterali, jeste pitanje auto-puta Sarajevo-Beograd ili Beograd-Sarajevo, kako god hoćete, čiji ćemo početak izgradnje danas ozvaničiti ovde u Republici Srbiji“, rekao je Džaferović.

Ukazao je da je to vrlo važan projekat, „to je projekat koji definitivno utiče i na mir i na stabilnost u celom regionu“.

Naveo je da je Srbija završila svoje obaveze i unutar sebe i odnose sa Turskom i danas otpočinje deo izgradnje auto-puta kroz Srbiju.

„Mi u BiH smo preuzeli obavezu da ono što se tiče institucija Bosne i Hercegovine, što je moguće pre definišemo i nakon toga zaključimo odgovarajuće ugovore i sa Turskom i sa Srbijom, kako bi taj projekat što pre bio realizovan“, zaključio je Džaferović i dodao da je to za njega danas najvažnije na sastanku.

Komšić: Javile se i nove ideje

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da se razgovaralo i o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, njegovim krakovima, o mogućnostima finansiranja, trasama itd.

Dodaje da će se o bilateralnim pitanjima govoriti na međusobnim bilateralnim susretima.

„Ali, javile su se i nove ideje koje se tiču železničke mreže. Pošto je reč o zahtevnom terenu — to jesu skupi projekti, ali su višestruko korisni jer povezuju dve zemlje. Pogotovo mi u BiH imamo veliki interes da se one izgrađuju“, rekao je Komšić.

Naveo je da stoji na raspolaganju, sa nadom da će se susreti nastaviti.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEŽeljko Komšić na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka
Vučić: Kada povezujete ljude, onda razmišljaju o boljem životu, a ne o svađama - Sputnik Srbija
Željko Komšić na konferenciji za novinare posle Trilateralnog sastanka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala