Opusteo vazdušni prostor oko Sirije - Sputnik Srbija

Turska bombardovala bazu Kurda, spremne i kopnene snage (video)

Pratite nas
Turska avijacija izvela je napad na bazu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u sirijskoj provinciji Hasaka, saopštila je televizija „Majadin“.

„Turski avioni izveli su napad na štab kurdskih snaga u predgrađu grada El Malikija, u provinciji Hasaka na severoistoku Sirije“, javlja televizija.

I sirijski državni radio je potvrdio da je tursko ratno vazduhoplovstvo izvelo vazdušni napad na kontrolni punkt na granici Sirije i Iraka, u kojem su porušena dva mosta. Ovaj kontrolni punkt kontrolišu arapsko-kurdski odredi Sirijskih demokratskih snaga.

U saopštenju se precizira da za sada nema podataka o žrtvama napada.

Na društvenim mrežama objavljene su i fotografije turskih kopnenih snaga koje se koncentrišu u blizini granice sa Sirijom, a oglasila se i Bela kuća koja tvrdi da Turska nije započela najavljenu ofanzivu na Siriju.

„Za sada ne vidimo da je ova operacija u toku“, izjavio je visoki predstavnik američke administracije.

Ranije su Sirijske demokratske snage javile da su se američke snage povukle sa granice sa Turskom na severu Sirije, kršeći sporazume postignute sa kurdskim saveznicima. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe je izjavio da američka vojska napušta teritorije na severu Sirije, gde Turska planira da izvede vojnu operaciju protiv kurdskih snaga.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
00:36 08.10.2019

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je završena priprema za novu operaciju na severu Sirije.

„Stvaranje zone bezbednosti i mirnog koridora potrebno je da bi se osigurala bezbednost Sirijaca. To će doprineti stabilnosti i spokojstvu našeg regiona. Generalštab Oružanih snaga Turske nikada neće dozvoliti stvaranje terorističkog koridora na našim granicama. Priprema za operaciju je završena“, ističe se u saopštenju turskog Ministarstva odbrane.

23:26 07.10.2019

Visoki zvaničnik američke administracije izjavio je da Turska nije započela najavljenu ofanzivu na Siriju.

„Za sada ne vidimo da je ova operacija u toku“, dodao je predstavnik administracije.

On se osvrnuo i na povlačenje američkih trupa sa tog područja, ocenjujući da Vašington ne povlači sve trupe iz Sirije, već samo premešta one koje se nalaze na severu.

„Ovo nije povlačenje trupa iz Sirije, već se radi o premeštanju malog broja vojnika. Oni će biti prebačeni u druge baze u Siriji. Ovaj transfer se odvija u ovom trenutku“, rekao je zvaničnik.

Prema njegovim rečima, radi se o 50 vojnika. On je dodao da su Sjedinjene Američke Države ranije uspele da ubede Tursku da ne sprovodi vojnu operaciju na severu Sirije.

 

23:23 07.10.2019

Portparol turskog ministra spoljnih poslova Hami Aksoj izjavio je da je „Turska odlučna da uspostavi zonu bezbednosti kako bi zaštitila sopstveni opstanak i bezbednost čišćenjem oblasti istočno od Eufrata od terorista, kao i da osigura mir i stabilnost Sirije“.

23:11 07.10.2019
Pripadnici i pristalice Sirijskih demokratskih snaga demonstriraju protiv Turske - Sputnik Srbija
22:47 07.10.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo razmatrao je sa britanskim kolegom Dominikom Rabom planove Turske o vojnoj operaciji na severu Sirije, saopšteno je iz Stejt departmenta.

„Oni su razgovarali... o Turskoj invaziji na Siriju“, piše u saopštenju.

22:38 07.10.2019
22:35 07.10.2019
22:30 07.10.2019
Opusteo vazdušni prostor oko Sirije - Sputnik Srbija
22:27 07.10.2019

I sirijski državni radio je potvrdio da je tursko ratno vazduhoplovstvo izvelo vazdušni napad na kontrolni punkt na granici Sirije i Iraka, u kojem su porušena dva mosta. Ovaj kontrolni punkt kontrolišu arapsko-kurdski odredi Sirijskih demokratskih snaga.

22:24 07.10.2019
22:20 07.10.2019

Konvoj od 70 kamiona prošao je pored kontrolnog punkta Simelka. Takođe se navodi da su vrata nekih kamiona bila otvorena i u njima su viđene bespilotne letelice i betonski blokovi.

 

22:18 07.10.2019

Turska avijacija izvela je napad na bazu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u sirijskoj provinciji Hasaka, javljaju mediji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala