Tramp: Amerika nije napustila sirijske Kurde

© AP Photo / Lefteris PitarakisZastava kurdskih Narodnih zaštitnih jedinica viđena sa turske strane granice između Turske i Sirije
Zastava kurdskih Narodnih zaštitnih jedinica viđena sa turske strane granice između Turske i Sirije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da Vašington nije napustio Kurde u Siriji i da nastavlja da ih podržava.

„Možda se nalazimo u procesu izlaska iz Sirije, ali ni u kom slučaju nismo napustili Kurde, koji su posebni ljudi i izvanredni borci“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države pomažu Kurdima finansijski, a takođe i u oružju.

​U nedelju je Vašington saopštio da američke snage neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na severu Sirije i da se neće nalaziti u zoni operacije. U saopštenju Bele kuće, objavljenom nakon telefonskog razgovora Trampa i Erdogana, takođe se navodi da će Turska sada biti odgovorna za sve pripadnike terorističke grupe DAEŠ zarobljene u poslednje dve godine, nakon što su Sjedinjene Američke Države pobedile DAEŠ.

Američki predsednik je takođe podsetio da je Turska veliki trgovinski partner Sjedinjenih Američkih Država, kao i da je članica NATO-a sa dobrom reputacijom.

On je rekao da je Vašington dobro sarađivao sa Ankarom u Siriji, gde su u provinciji Idlib spaseni mnogi životi.

Tramp je ranije zapretio da će uništiti tursku ekonomiju, ukoliko Ankara, po njegovom mišljenju, pređe granicu dozvoljenog. 

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode operaciju protiv DAEŠ-a u Iraku i Siriji, pri čemu u Siriji deluju bez dozvole vlasti zemlje, koje takve akcije smatraju okupacijom. U decembru prošle godine američki predsednik Donald Tramp objavio je da će se američke trupe povući iz Sirije, kojih je u zemlji bilo oko dve hiljade. Kasnije je Vašington saopštio da će oko 400 američkih vojnika ostati u Siriji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala