Švedski kralj ukinuo kraljevski status za petoro unučadi

© AP Photo / Matt DunhamŠvedska kraljevska porodica
Švedska kraljevska porodica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Švedski kralj Karl Gustav smanjio je broj članova porodice koji će primati novac iz sredstava dobijenih od poreskih obveznika odlukom da ukine status kraljeskog visočanstva za petoro svojih unuka.

Kraljevi unuci će zadržati titule princa ili princeze i vojvode ili vojvotkinje, ali neće obavljati kraljevske dužnosti, prenosi Si-En-En.

Bi-Bi-Si navodi da ova odluka znači da unučad Karla Gustava, od kojih najmlađe sada ima jednu a najstarije pet godina, više neće primati godišnji „džeparac“, koji se članovima kraljevske porodice isplaćuje iz budžeta.

Odluka se ne odnosi na dvoje dece švedske prestolonaslednice, princeze Viktorije — na princezu Estelu i njenog mlađeg brata, princa Oskara.

Roditelji petoro dece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Karl Filip i njegova supruga princeza Sofija, kao i princeza Madlen i njen suprug Kristofer O’Nil, podržali su kraljevu odluku na društvenim mrežama.

Princeza Madlen napisala je na Instagramu da ova promena „daje deci priliku da oblikuju sopstvene živote kao privatne osobe“.

Njen brat, princ Karl Filip, napisao je na toj društvenoj mreži da njegova deca sada imaju mogućnost „slobodnijih izbora u životu“.

Švedska kraljevska porodica je 1980. godine prva promenila pravila nasleđivanja, tako da je naslednik trona prvorođeno dete, bez obzira na pol.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala