Svečana akademija povodom osam vekova autokefalnosti SPC (foto)

© PREDSEDNISTVO SRBIJESvečana akademija "Zavet Svetog Save" u Sava centru
Svečana akademija Zavet Svetog Save u Sava centru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom obeležavanja osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u beogradskom Centru „Sava“ održana je svečana akademija pod nazivom „Zavet Svetoga Save“.

Svečanosti, pored patrijarha Irineja, prisustvovali su i predsednik Aleksandar Vučić, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijerka Srbije Ana Brnabić.

Prisustvovali su i predstavnici i članovi narodnih skupština i vlada Srbije i Republike Srpske, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, predstavnici diplomatskog kora, SANU, predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica, političkih stranaka, Univerziteta, organizacija, društvenih i kulturnih ustanova.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlukom Svetog arhijerejskog sinoda, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena, dok je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odlikovan Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog.

© PREDSEDNISTVO SRBIJESrpski patrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlukom Sinoda SPC odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena.
Svečana akademija povodom osam vekova autokefalnosti SPC (foto) - Sputnik Srbija
Srpski patrijarh Irinej i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlukom Sinoda SPC odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Orden Svetog Save prvog stepena je najviše priznanje Srpske pravoslavne crkve, kojim se odlikuju duhovna i svetovna lica za posebne zasluge za crkvu, na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju.

Patrijarhu SPC orden je uručio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, koji je istakao da je Irineju orden dodeljen za „dugogodišnji predani arhipastirski rad i mudrost i odgovornost pokazanu na tronu predstojatelja SPC“.

Najviše crkveno priznanje predsedniku Vučiću i Miloradu Dodiku uručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh: Srbija je pre Vučića bila ozloglašena

Patrijarh Irinej je istakao da mu je čast da predsedniku u ime crkve dodeli najveće crkveno odlikovanje, što, kako je rekao, crkva čini sa puno razloga i opravdanja.

„Da ne pominjemo sve što neumorno čini i radi. On je učinio velika dela, ne samo za naše vreme i prilike, već za čitavu Srbiju i njenu budućnost“, rekao je patrijarh Irinej, preneo je Tanjug.

Kako je naveo, pre predsednika Vučića Srbija je bila ozloglašena zemlja među zemljama Evrope i šire, zemlja genocida, kako su nas predstavili „prijatelji“ koji su sva svoja nedela pripisali srpskom narodu, a srpski narod se našao u jednom položaju u kakvom je mali broj naroda mogao da bude.

„Predsednik je otvorio puteve Srbije u Evropi i svetu. Danas, posle njegovog truda, o Srbiji se govori i misli na drugi način. Uviđaju ljudi da nije to ta Srbija koju svet zna. Do Vučića, Srbija je kaskala u svom životu. Njegovim trudom i radom, otvaranjem prema svetu, pokrenula se sva privreda u Srbiji. Krenulo se velikim korakom napred“, rekao je srpski patrijarh.

Za to je, podvukao je, potrebno mnogo žrtve, državničke mudrosti i mnogo smisla da se srpski narod otvori prema svetu.

„Kažu neki zlonamerno da će Vučić izdati Srbiju. Ja njih pitam — koji je dokaz, čime to svedočite? Vidite li koliko se čovek bori? Da je hteo da izda, mogao je to odavno, ali on se bori da očuva svoj narod na KiM, na svetoj našoj zemlji“, naglasio je poglavar SPC.

Na početku svečanosti episkop niški Arsenije pročitao je poruke patrijarha Irineja iz poslanice povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC.

Svečana akademija se održava u okviru centralne proslave jubileja SPC, a na njoj će u pesmi, slici, drami biti dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefalnosti i za sâm život Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Centralna proslava jubileja SPC u Srbiji počela je u nedelju liturgijom u manastiru Žiča, uz prisustvo pet hiljada vernika.

Vučić: Orden me obavezuje da se još više borim za Srbiju

Predsednik Vučić je rekao da ga Orden Svetog Save kojim je odlikovan obavezuje da radi još više i da se još snažnije bori za Srbiju i njeno jedinstvo.

„Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem prolazan i privremen, uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž“, poručio je on.

Vučić je, povodom dodele ordena, rekao da nije u stanju da opiše šta oseća.

„Nisam mu se nadao, nisam ga tražio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva reakcija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina i neočekivane časti i sopstvene, kako bi se to reklo, privremenosti, stanja koje sam sâm izabrao, svesno kada sam odlučio da o svemu i najdubljim ranama i našim problemima govorim istinu“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala