Sputnjik saznaje: Milorad Dodik dobija Orden Svetog Simeona Mirotočivog

© Sputnik / Dejan SimićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Milorad Dodik, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i vodeći politički lider u Republici Srpskoj, biće odlikovan večeras Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, ekskluzivno saznaje Sputnjik.

Visoko priznanje Srpske pravoslavne crkve Dodiku će biti uručeno na svečanoj akademiji povodom obeležavanja osam vekova SPC u Sava centru u Beogradu.

Ranije je potvrđeno da će Orden Svetog Save biti uručen  predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Veoma sam ponosan na činjenicu da je Sveti sinod, pored ostalih odlikovanih, i meni dodelio Orden“, rekao je Dodik za Sputnjik.

On je naglasio da Srpska pravoslavna crkva u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini funkcioniše zasebnim životom, koji ima podršku naroda kao i struktura vlasti. 

„Ono što smo mi učinili je poštovanje istorije. Jedna od pet eparhija koje je formirao Sveti Sava bila je upravo eparhija koja pokriva Hercegovinu zahumsku. Centralni objekat je Saborna crkva u Mostaru, koja je srušena u toku rata 1992. godine do temelja, i mi smo sve učinili da tu crkvu obnovimo. Upravo ćemo sa završetkom tih radova obeležiti 800 godina pravoslavlja i Srpske pravoslavne crkve na našim prostorima, i to će biti u toku iduće godine“, rekao je Milorad Dodik.

Naš sagovornik kaže da je pre dva dana bio na Šantićevoj večeri poezije upravo u objektu Saborne crkve u Mostaru.

„Predsednik Srbije je dao pomoć za izgradnju, RS daje pomoć i potrebno je samo da se to vremenski uklopi. Mi ćemo nizom manifestacija pre i posle toga i putem raznih akademija, koje će biti održane u Banjaluci, Trebinju i Istočnom Sarajevu, obeležiti 800 godina autokefalnosti, što je zaista važan datum. On nesumnjivo ukazuje na identitet i ne bi se ni održao srpski narodni identitet da nije bilo Srpske pravoslavne crkve. Bio bi izgubljen kroz mnoge okupacije, agresije i ratove. Da nije bilo SPC, izgubili bismo jezik, pismo i krsnu slavu, što zapravo čini naš identitet“, izjavio je srpski član Predsedništva BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala