Sirija Kurdima: Upozoravali smo da će vas stranci odbaciti s gađenjem

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANAmerikanci i Kurdi u Siriji
Amerikanci i Kurdi u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Damask je više puta upozoravao Kurde na severoistoku Sirije da će podrška iz inostranstva pre ili kasnije nestati i poziva Kurde da reše sirijski problem mirnim putem, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Fejsal Mikdad, prenosi provladin list „Vatan“.

Prema rečima Mikdada, sirijske vlasti će štititi celu teritoriju Sirije i neće prihvatiti okupaciju „ni pedlja sirijske zemlje“.

„Svako ko nije bio častan prema otadžbini i ko ju je prodao u bescenje videće da će biti izbačen iz istorije. Mnogo puta smo upozoravali na takve zavere protiv otadžbine i sirijskog naroda, govorili smo da će onoga ko se baca u zagrljaj stranaca, isti ti odbaciti sa gađenjem. Tako se i desilo“, rekao je Mikdad, komentarišući odluku SAD da ne podrže Sirijske demokratske snage.

„Mi govorimo Kurdima da su sve izgubili. Na kraju krajeva, otadžbina podržava svu svoju decu. Želimo da rešimo sve sirijske probleme na pozitivan način, nenasilnim putem, ali tako da sačuvamo celokupnu teritoriju Sirije“, dodao je zamenik ministra.

Ovo je prvi komentar sirijskih vlasti nakon povlačenja američke vojske sa granice Sirije i Turske.

Kurdske Sirijske demokratske snage su saopštile da su se američke snage povukle sa pograničnih teritorija Sirije i Turske na severu Sirije, čime su prekršili sporazume koje su postigli sa kurdskim saveznicima.

Ranije je iz Vašingtona saopšteno da Oružane snage SAD neće učestvovati u vojnim operacijama Turske na severu Sirije. U izveštaju Bele kuće, koji je objavljen nakon telefonskog razgovora između predsednika Turske i SAD, takođe se navodi da će Turska biti odgovorna za sve militante DAEŠ-a koji su zarobljeni u poslednje dve godine, nakon što su SAD porazile terorističku grupu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan takođe je saopštio da američka vojska napušta sever Sirije, gde Turska planira da sprovede vojnu operaciju protiv kurdskih formacija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi turska operacija na severu Sirije, istočno od Eufrata, uskoro mogla da počne. On je dodao da su njeni ciljevi čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone bezbednosti i raspoređivanje sirijskih izbeglica koje se nalaze u Turskoj.

Sinoć je turska avijacija izvela napad na bazu kurdskih Sirijskih demokratskih snaga u sirijskoj provinciji Hasaka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala