Sinkjang je unutrašnja stvar Kine: Peking oštro odgovorio Vašingtonu zbog uvođenja novih sankcija

CC0 / Unsplash/Raj Eiamworakul / Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci
Peking - grad-domaćin Svetskog prvenstva u košarci - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je uručila protest Sjedinjenim Državama zbog uvođenja sankcija protiv osam kineskih kompanija zbog navodnog kršenja ljudskih prava u Ujgurskoj autonomnoj oblasti Sinkjang, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang.

„SAD su, pod izgovorom da štite ljudska prava, na spisak dodale Biro za javnu bezbednost u Sinkjangu, osam kineskih kompanija, i uvele im ograničenja. To je ozbiljno kršenje osnovnih principa međunarodnih odnosa. Takve akcije predstavljaju i mešanje u unutrašnje stvari Kine i štete kineskim interesima. Mi ih osuđujemo i izražavamo odlučan protest“, rekao je diplomata.

Sinkjang je u potpunosti unutrašnja stvar Kine i tamo nema ’problema‘ sa poštovanjem ljudskih prava“, naglasio je Geng Šuang.

„Pozivamo SAD da hitno isprave napravljene greške, ukinu svoju odluku i prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine“, ukazao je on.

Ranije je saopšteno da SAD stavile na „crnu listu“ 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Sinkjang, gde su muslimani većina. Među zabranjenima su i vladine agencije, kao i tehnološke kompanije specijalizovane za opremu za nadzor. Kao razlog za uvođenje zabrane navodi se da su te organizacije umešane u kršenja ljudskih prava u provinciji Sinkjang.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala